Bankgiro loterij

De BankGiro Loterij is een Nederlandse loterij waarmee de deelnemers prijzen kunnen winnen, maar ook cultuurbehoud steunen. Het is één van de loterijen in Nederland die vallen onder de Nationale Goede Doelen Loterijen. Aan de BankGiro Loterij doen maandelijks honderdduizenden mensen door heel Nederland mee. Bovendien zijn er drie extra trekkingen, waardoor het totaal dus op vijftien keer per jaar uitkomt. De deelnemers steunen met hun deelname 69 culturele organisaties die dankzij deze loterij jaarlijks meer dan zestig miljoen euro te besteden hebben. De BankGiro Loterij heeft dan ook geen winstoogmerk en richt zich volledig op culturele goede doelen.

Hoe werkt de BankGiro loterij?

Wie aan de BankGiro loterij meedoet speelt mee met zijn rekeningnummer. Tenminste, met de laatste vijf cijfers daarvan. Aan deze vijf cijfers worden twee eindletters gekoppeld om de loten uniek te maken. Dit is gedaan omdat de combinatie van vijf cijfers vaker voor kan komen. Elke tiende van de maand wordt een trekking gedaan en worden de prijswinnaars bekendgemaakt. Je kunt met meerdere loten op jouw rekeningnummer meespelen. Het maximum is 99 loten, verdeeld over één of meerdere deelnemers. Een lot kost €13,50. Je hebt dan direct ook de WeekprijzenVerdubbellaar van €0,50 erbij in zitten.

De prijzenpot Bankgiro

De belangrijkste vraag die je over elke loterij hebt is natuurlijk: wat kan je winnen? De prijzenpot van de BankGiro loterij ziet er als volgt uit. Elke maand worden er gemiddeld zo’n 180.000 prijzen getrokken. Dat kunnen dagprijzen van vijfduizend euro zijn of weekprijzen van vijftigduizend euro. Wie speelt met een WeekprijzenVerdubbellaar wint een dubbele prijs. Bovendien is er eenmaal per maand kans op een miljoen euro. De ene maand valt het miljoen slechts op één uniek lot, de andere maand op meerdere loten die het miljoen evenredig verdelen onder de winnaars. Voor deze prijs telt de verdubbellaar niet mee.

Vijftien trekkingen Bankgiro loterij

Hoewel de BankGiro Loterij eenmaal per maand een trekking heeft zijn er toch vijftien trekkingen per jaar. Tussen de trekkingen van januari en februari, die van juli en augustus en die van oktober en november zitten drie extra trekkingen. Deze noemt men bij de loterij de dertiende, veertiende en vijftiende trekking. Zo maak je dus vijftien keer kans op de prijs van een miljoen. Waarbij je natuurlijk in de gaten moet houden of de winnaar een uniek lot of een aantal loten betreft. De weekprijzen blijven het hele jaar doorlopend getrokken worden. Dit wordt niet beïnvloed door eventuele extra trekkingen tussen de maandelijkse trekkingen in.

Andere prijzen
Naast de geldprijzen geeft de BankGiro ook bij iedere trekking andere prijzen weg. Dit kan variëren van een nieuwe auto, tot kaartjes voor evenementen, tot gebruiksvoorwerpen. De andere prijzen veranderen per trekking. Veel prijzen hebben betrekking op cultuur, bijvoorbeeld in een bepaalde stad. Dit is natuurlijk volledig in lijn met de missie die de BankGiro loterij heeft, namelijk het bevorderen en behouden van cultuur in Nederland. Vaak worden bijvoorbeeld kaartjes voor musicals of museumbezoek in de trekking meegenomen als prijs. Ook boeken kunnen regelmatig in de prijzenpot zitten.

Winstkansen

De winstkans bij de BankGiro Loterij is 1 op 3. Dat komt overeen met het aantal prijzen dat gemiddeld maandelijks getrokken wordt, 180.000, en het aantal spelers dat gemiddeld per trekking meespeelt, rond de zeshonderdduizend. In de kans van 1 op 3 worden natuurlijk alle prijzen meegenomen, van de kleinste tegoedbon tot en met de unieke winnaar van de prijs van een miljoen. De kans dat je het miljoen wint is ongeveer 1 op 83.000. Een weekprijs met verdubbellaar van honderdduizend euro is 1 op 10.000. Deze kansen liggen allemaal iets hoger dan gemiddeld bij loterijen in Nederland. Meespelen betekent dus dat je zeer waarschijnlijk eerder een prijs pakt.

Het grote voordeel
De belangrijkste reden voor veel mensen om mee te spelen is dat ze automatisch ondersteuning bieden aan culturele goede doelen in Nederland. De helft van de opbrengst gaat naar allerlei culturele instellingen die daardoor meer kunnen doen en beter het hoofd boven water kunnen houden. Zo blijft belangrijk erfgoed uit het verleden van Nederland behouden en kun je er als deelnemer ook nog zelf iets leuks aan overhouden. Dit is bovendien aantrekkelijker dan bijvoorbeeld ieder jaar vijftien musea bezoeken en entreegeld betalen. Veel mensen komen hier simpelweg niet aan toe.

Het belangrijkste nadeel
Hoewel een miljoen euro je waarschijnlijk als muziek in de oren klinkt, is het niet mogelijk om een echte grote klapper te maken in de BankGiro Loterij. Dit is natuurlijk anders dan bij andere bekende loterijen waar je soms gigantische jackpotprijzen van vele tientallen miljoenen kunt winnen. Wie dus wil gokken op het echte grote geld zal bij de BankGiro Loterij het geluk niet vinden. Die zal zich tevreden moeten stellen met de grotere kans op de wat kleinere prijzen die te winnen zijn. Al is die kans met meerdere loten natuurlijk wel groot.

Geschiedenis van de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij werd in 1961 opgericht. In de eerste jaren heette het de Giroloterij. In 1978 werd de naam veranderd in de BankGiro loterij. Destijds werden naast culturele goede doelen ook goede doelen op andere vlakken gesteund. In 2002 werd de loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. In eerste instantie bleef het ene breed scala aan goede doelen steunen. Bij het herverdelen van de drie aangesloten loterijen werd besloten dat de BankGiro Loterij zich uitsluitend op cultuur zou gaan richten. Deelnemers die hier veel belang aan hechten weten daardoor dat zij bij deze loterij op de juiste plek zijn.

Het middelste broertje
Van de drie loterijen die in de Holding een plaats hebben is de BankGiro Loterij eigenlijk het middelste broertje. De Postcodeloterij is groter maar de Vriendenloterij is iets kleiner als je kijkt naar het gemiddeld aantal deelnemers per trekking. Overigens is het wel zo dat de BankGiro loterij eigenlijk de oudste van de drie is. De andere twee loterijen zijn in 1989 opgericht terwijl de BankGiro loterij in verschillende vormen al sinds 1961 bestaat. Het aantal deelnemers groeit na al die jaren wel nog steeds, tegenwoordig zijn het er ongeveer 600.000 per trekking.

De culturele doelen

Sinds de herschikking van de drie loterijen wordt de opbrengst van de BankGiro loterij voor vijftig procent in culturele goede doelen gestoken. Het bedrag loopt tegenwoordig al op tot boven de zestig miljoen euro per jaar. De bedragen worden verdeeld over musea, eenmalige projecten en andere schenkingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Rijksmusea, maar ook aan historische huizen of aan door de leden gekozen doelen zoals het Nationaal Theater en Natura Artis Magistra. De donaties variëren van iets meer dan honderdduizend euro tot enkele miljoenen per project. Welk bedrag naar welk doel gaat is te vinden op de website.