Lange tijd heeft Lotto het monopolie gehad in Nederland. De laatste jaren komen er echter steeds meer online loterijen bij die geduchte concurrentie vormen. Lotto vindt dat dit slecht is en dat het voor alle partijen het beste is als er in Nederland slechts één vergunning wordt gegeven voor het organiseren van lotto’s: aan Lotto zelf. De Raad van State is het daar echter niet helemaal mee eens en heeft besloten dat de Kansspelautoriteit beter moet motiveren waarom er niet meerdere vergunningen kunnen worden vergeven. Dat opent in de toekomst wellicht de deur naar meerdere lotto’s in Nederland.
Al jarenlang wordt de Nederlandse gokmarkt gekenmerkt door een enorme strijd tussen aan de ene zijde Nederlandse aanbieders en aan de andere zijde buitenlandse gokfirma’s. Er zijn al diverse rechtszaken over geweest, maar nog steeds is er geen 100% duidelijkheid. Volgens de nieuwe uitspraak van de Raad van State is het vreemd dat er bij lotto’s slechts één vergunning in Nederland zou moeten worden gegeven, terwijl dat bij de goededoelenloterijen helemaal niet het geval is. De rechter meent dat er tussen deze typen loterijen namelijk weinig verschil is.
Nederlandse Loterij
Op dit moment is het nog zo dat de lotto enkel georganiseerd mag worden door het bedrijf de Nederlandse Loterij. Dit is het moederbedrijf van verschillende kleinere bedrijven zoals Lotto, de Staatsloterij en Krasloten. Opvallende detail is dat het bedrijf de bewuste vergunning onderhands gekregen heeft. Daar waren buitenlandse concurrenten het niet mee eens en dus stapten ze enkele jaren geleden naar de rechter. Met succes. Daarop gingen de Nederlandse Loterij én de Kansspelautoriteit in beroep en dat diende dus recent. Daarbij bepaalde de rechter dat het überhaupt vreemd is dat er slechts één enkele vergunning wordt gegeven en dat de Kansspelautoriteit beter moet argumenteren waarom dit zo zou moeten blijven.
Sportprijsvragen en krasloten
Overigens diende er ook nog een andere zaak met hetzelfde onderwerp maar dan op het gebied van sportprijsvragen en krasloten. Daarin hebben de buitenlandse gokfirma’s echter verloren. De rechter bepaalde in die zaak dat er niets illegaals is gebeurd en dat de vergunning terecht onderhands verleend wordt.
Veel schenkingen
De overheid is overigens niet voor niets heel terughoudend met het volledig openstellen van de gokmarkt. Op dit moment zijn de Nederlandse kansspelaanbieders zeer gul en geven ze ontzettend veel schenkingen aan goede doelen. Ook sportbonden binnen Nederland worden ruim gesteund door deze loterijen. Alleen de Nederlandse Loterij geeft al ieder jaar 17 miljoen euro aan talloze goede doelen en een bijdrage van maar liefst 45 miljoen aan NOC*NSF, het Nederlandse sportkoepel.