Goede doelen loterijen en afdrachten

Gokken voor het goede doel! We hebben ongetwijfeld allemaal wel eens een gokje gewaagd, meegedaan aan een loterij of een keer een kraslot gekocht. En is je dan iets wint is dat natuurlijk fantastisch, maar wist je dat de opbrengst van deze kansspelen of loterijen naar de staat gaat of bepaalde goede doelen? Hoe groot is dat percentage eigenlijk en, sterker nog, welke goede doelen varen wel bij deze loterijen? De loterijen brachten in 2015 gezamenlijk € 580 miljoen op voor de samenleving en dus voor de goede doelen.

De opbrengst van de Postcodeloterij gaat naar goede doelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, natuur en milieu. De sport vaart vooral wel bij de opbrengst van Lucky Day, de Lotto en de Toto. De opbrengst van de Vriendenloterij gaat vooral naar de volksgezondheid, welzijn en sport. De Bankgiroloterij geeft haar opbrengst vooral aan cultuur en natuurbehoud. En uiteindelijk gaat de opbrengst van de Staatsloterij en Dayzers direct naar de staat, ok niet direct een goed doel, maar deze hoor wel in dit rijtje van loterijen.

De Krasloterij

14 % van de omzet, oftewel €8,6 miljoen euro gaat naar goede doelen met betrekking tot de sport en voor een ander deel naar welzijn/volksgezondheid en cultuur.

De Lotto en de Toto

26 % van de omzet, dus ongeveer € 74,7 miljoen gaat naar goede doelen op gebied sport en welzijn/volksgezondheid en cultuur.

Staatsloterij/Dayzers:

€ 143 miljoen, dat is 17 % van de omzet, gaat naar de staat

De Bankgiroloterij

50 % van de omzet, € 59 miljoen euro, gaat naar doelen zoals cultuur, natuurbehoud, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. In het geval van deze loterij beslist de raad van commissarissen over de verdeling van deze gelden.

De vroegere Sponsorloterij, nu inmiddels de Vriendenloterij

50 % van de omzet, € 44,6 miljoen euro, gaat naar doelen zoals volksgezondheid, welzijn en sport. Maar wat dat betreft is deze loterij uniek in zijn soort, bij je deelname kun je namelijk je eigen goede doel kiezen. Je kunt dan kiezen uit een van de 33 goede doelen van de loterij of je kiest voor een eigen doel. En nu komt het mooie, dat kan dus ook je eigen sportvereniging of organisatie zijn.

Clubs verkopen dan zelf zoveel mogelijk loten aan leden of vrienden en familie. De opbrengst komt dan direct ten goede aan de club.

Wedden bij paardenrennen

4 % van de omzet, dat is € 1,2 miljoen euro gaat naar de NDR. Dat is de organisatie die verantwoordelijk voor het organiseren van de paardensport in Nederland. En verder gaat de opbrengst naar een aantal goede doelen op het terrein van de paardensport.

Postcodeloterij

50 % van de omzet, ongeveer € 272 miljoen euro gaat naar goede oelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, natuur en milieu, welzijn, cultuur en volksgezondheid. De beslissing over de uiteindelijke verdeling ligt bij de raad van commissarissen van de Postcodeloterij.

Zoals we allemaal weten inmiddels moet er over prijzen boven de €454 euro kansspelbelasting worden betaald. Uiteindelijk is de opbrengst voor de staat dus uiteindelijk hoger dan alleen de eerder genoemden bedragen vanuit de Staatsloterij. In 2010 ontving de staat de volgende bedragen aan kansspelbelasting:

Het totaalbedrag was €127,7 miljoen waarvan er €64,3 miljoen euro van de Staatsloterij afkomstig was, € 27 miljoen euro was afkomstig van de Lotto, Krasloterij en de Toto. Vanuit de Postcode Bankgiroloterij en de Sponsor nu Vriendenloterij ontving de staat € 36 miljoen euro. En uiteindelijk ontving de staat vanuit het paardenrennen € 0,5 miljoen euro.