Goede doelen loterijen en afdrachten

Gokken voor het goede doel! We hebben ongetwijfeld allemaal wel eens een gokje gewaagd, meegedaan aan een loterij of een keer een kraslot gekocht. En is je dan iets wint is dat natuurlijk fantastisch, maar wist je dat de opbrengst van deze kansspelen of loterijen naar de staat gaat of bepaalde goede doelen? Hoe groot is dat percentage eigenlijk en, sterker nog, welke goede doelen varen wel bij deze loterijen? De loterijen brachten in 2015 gezamenlijk € 580 miljoen op voor de samenleving en dus voor de goede doelen.

Wat is de afdracht in 2022 en 2023 in Nederland?

18 goede doelen, 77 sportverenigingen en de Nederlandse samenleving ontvingen dankzij de Nederlandse Loterij € 195.077.016. Samen dragen we bij aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland.

  • NOC*NSF en 77 sportverenigingen: € 52.300.000
  • 18 goede doelen: € 19.877.000
  • Nederland: € 122.898.000

De Nederlandse Loterij maakt deel uit, een meerjarig programma van 20 gezondheidsorganisaties. Het doel: in 2040 moet onze jeugd de gezondste generatie ter wereld zijn. We hebben alles in Nederland om dit mogelijk te maken. Als we niets doen, is binnen 20 jaar meer dan de helft van onze bevolking chronisch ziek, met alle gevolgen van dien.

De missie van Healthy Generation past perfect bij de missie van de Nederlandse Loterij; een gelukkig, gezond en sportief Nederland. Dankzij onze spelers kunnen we jaarlijks bijdragen aan de sport via NOC*NSF en 18 goede doelen op het gebied van gezondheid en sport. We doen meer dan alleen onze verdiensten uitbetalen. Wij associëren sport met een gezonde generatie omdat sport en bewegen perfect passen in een gezonde levensstijl.

De opbrengst van de Postcodeloterij gaat naar goede doelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, natuur en milieu. De sport vaart vooral wel bij de opbrengst van Lucky Day, de Lotto en de Toto. De opbrengst van de Vriendenloterij gaat vooral naar de volksgezondheid, welzijn en sport. De Bankgiroloterij geeft haar opbrengst vooral aan cultuur en natuurbehoud. En uiteindelijk gaat de opbrengst van de Staatsloterij en Dayzers direct naar de staat, ok niet direct een goed doel, maar deze hoor wel in dit rijtje van loterijen.

De Krasloterij afdracht

14 % van de omzet, oftewel €8,6 miljoen euro gaat naar goede doelen met betrekking tot de sport en voor een ander deel naar welzijn/volksgezondheid en cultuur.

De Lotto en de Toto

26 % van de omzet, dus ongeveer € 74,7 miljoen gaat naar goede doelen op gebied sport en welzijn/volksgezondheid en cultuur.

Staatsloterij/Dayzers:

€ 143 miljoen, dat is 17 % van de omzet, gaat naar de staat

De Bankgiroloterij

50 % van de omzet, € 59 miljoen euro, gaat naar doelen zoals cultuur, natuurbehoud, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid. In het geval van deze loterij beslist de raad van commissarissen over de verdeling van deze gelden.

Postcodeloterij

50 % van de omzet, ongeveer € 272 miljoen euro gaat naar goede oelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, natuur en milieu, welzijn, cultuur en volksgezondheid. De beslissing over de uiteindelijke verdeling ligt bij de raad van commissarissen van de Postcodeloterij.

Zoals we allemaal weten inmiddels moet er over prijzen boven de €454 euro kansspelbelasting worden betaald. Uiteindelijk is de opbrengst voor de staat dus uiteindelijk hoger dan alleen de eerder genoemden bedragen vanuit de Staatsloterij. In 2010 ontving de staat de volgende bedragen aan kansspelbelasting:

Het totaalbedrag was €127,7 miljoen waarvan er €64,3 miljoen euro van de Staatsloterij afkomstig was, € 27 miljoen euro was afkomstig van de Lotto, Krasloterij en de Toto. Vanuit de Postcode Bankgiroloterij en de Sponsor nu Vriendenloterij ontving de staat € 36 miljoen euro. En uiteindelijk ontving de staat vanuit het paardenrennen € 0,5 miljoen euro.