Hoe groot (of klein) is de kans dat je iets wint in de loterij?

Zoals iedereen wel weet is de kans dat je een grote prijs bij een loterij wint vrij klein. Maar waar maak je de meeste kans om toch nog met iets leuks naar huis te gaan? De Consumentenbond zocht dit uit en kwam tot de conclusie dat de kans per loterij behoorlijk kan verschillen.

De Consumentenbond vergeleek de grootste Nederlandse loterijspelen met elkaar, op basis van winkansen. In het onderzoek werd gekeken naar elke prijs die hoger was dan je inzet, dus niet alleen naar de jackpot.

Percentage om te winnen bij een Nederlandse loterij in 2023?

De Staatsloterij 1 op 40.000.000
De Postcodeloterij 1 op 100.000.000
Bankgiroloterij 1 op 100.000.000
Lotto 1 op 50.000.000
Vriendenloterij 1 op 100.000.000
Eurojackpot 1 op 95.344.200

Afhankelijk van de soort prijs

De Consumentenbond zag dat er verschillende winnaars zijn als je kijkt naar verschillende voorwaarden. Zo heb je de grootste kans op het winnen van 1 miljoen euro (bruto) wanneer je meespeelt met de BankGiro Loterij, ook al is deze kans nog steeds maar 1 op 790.499. Maar onthoud dat je hierover kansspelbelasting moet betalen en je daardoor ongeveer 7 ton overhoudt. Mocht je kans willen maken op het winnen van 1 miljoen euro netto, dan heb je bij Miljoenenspel de meeste kans (1 op 2,5 miljoen).

Als er gekeken wordt naar het winnen van ‘een’ prijs, dan heb je 50 procent kans bij de Staatsloterij. Helaas betekent het winnen van een prijs hier niet meteen dat je ook een winst op je inleg hebt behaald. Als je kijkt naar het winnen van elke prijs waar je ook winst mee behaald, dan ben je het beste uit bij Krasloten. Bij het 24 Karaat Cash kraslot heb je namelijk een kans van 1 op 4,8 om iets te winnen dat hoger is dan je inleg.

Grootste prijs

Wie echt voor de grote prijzen wil gaan, heeft de beste kansen bij Eurojackpot. Hier kun je een jackpot winnen die een waarde kan vertegenwoordigen tot wel 63 miljoen euro bruto. Dit is zo’n 44 miljoen euro netto. De winkans is hier alleen wel slechts 1 op ruim 95 miljoen.

Tegenover Eurojackpot staat de Oudejaarsloterij. Hier heb je een kans van 1 op 4,7 miljoen op het winnen van een jackpot die op het niveau zit van Eurojackpot. Het nadeel alleen is dat de inleg bij de Oudejaarsloterij veel hoger is. Waar je voor een lot in Eurojackpot slechts 2 euro betaalt, kost een Oudejaarslot je al gauw 30 euro.