Hoe groot (of klein) is de kans dat je iets wint in de loterij?

Zoals iedereen wel weet is de kans dat je een grote prijs bij een loterij wint vrij klein. Maar waar maak je de meeste kans om toch nog met iets leuks naar huis te gaan? De Consumentenbond zocht dit uit en kwam tot de conclusie dat de kans per loterij behoorlijk kan verschillen.

De Consumentenbond vergeleek de grootste Nederlandse loterijspelen met elkaar, op basis van winkansen. In het onderzoek werd gekeken naar elke prijs die hoger was dan je inzet, dus niet alleen naar de jackpot.

Afhankelijk van de soort prijs

De Consumentenbond zag dat er verschillende winnaars zijn als je kijkt naar verschillende voorwaarden. Zo heb je de grootste kans op het winnen van 1 miljoen euro (bruto) wanneer je meespeelt met de BankGiro Loterij, ook al is deze kans nog steeds maar 1 op 790.499. Maar onthoud dat je hierover kansspelbelasting moet betalen en je daardoor ongeveer 7 ton overhoudt. Mocht je kans willen maken op het winnen van 1 miljoen euro netto, dan heb je bij Miljoenenspel de meeste kans (1 op 2,5 miljoen).

Als er gekeken wordt naar het winnen van ‘een’ prijs, dan heb je 50 procent kans bij de Staatsloterij. Helaas betekent het winnen van een prijs hier niet meteen dat je ook een winst op je inleg hebt behaald. Als je kijkt naar het winnen van elke prijs waar je ook winst mee behaald, dan ben je het beste uit bij Krasloten. Bij het 24 Karaat Cash kraslot heb je namelijk een kans van 1 op 4,8 om iets te winnen dat hoger is dan je inleg.

Grootste prijs

Wie echt voor de grote prijzen wil gaan, heeft de beste kansen bij Eurojackpot. Hier kun je een jackpot winnen die een waarde kan vertegenwoordigen tot wel 63 miljoen euro bruto. Dit is zo’n 44 miljoen euro netto. De winkans is hier alleen wel slechts 1 op ruim 95 miljoen.

Tegenover Eurojackpot staat de Oudejaarsloterij. Hier heb je een kans van 1 op 4,7 miljoen op het winnen van een jackpot die op het niveau zit van Eurojackpot. Het nadeel alleen is dat de inleg bij de Oudejaarsloterij veel hoger is. Waar je voor een lot in Eurojackpot slechts 2 euro betaalt, kost een Oudejaarslot je al gauw 30 euro.

Lastig op te zeggen

Het voordeel voor iedereen die graag loterijen speelt is dat je bij de meeste loterijen automatisch kunt meespelen met de volgende trekking. Zo hoef je niet steeds opnieuw een lot te halen. Het nadeel alleen is dat het opzeggen van dit automatisch meespelen je enorm lastig gemaakt wordt. Zowel de Consumentenbond als het tv-programma Kassa hebben de websites van de loterijen bekeken en opgemerkt dat opzeggen vaak een uitdaging is.
De onderzochte loterijen lijken in veel gevallen moeilijk bereikbaar te zijn om een abonnement stop te zetten. Op de website, via de mail of schriftelijk beëindigen is vaak geen optie of een moeilijke opgave. Telefonisch zijn de loterijen vaak wel eenvoudig te contacteren hierover.

Op de websites moet je vaak veel doorklikken om aan de juiste informatie te komen om op te kunnen zeggen. Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond, weet dat dit expres is gedaan. Hij geeft aan dat het de consument online zo moeilijk gemaakt wordt, dat ze wel moeten bellen. En wanneer je belt, kan de telefoniste je toch nog proberen over te halen te blijven. Uitspraken als “Dan winnen uw buren wel en u niet” worden dan vaak gebruikt. Volgens Spierenburg hadden loterijen liever helemaal niet de informatie voor opzeggen op hun website gehad, dus verstoppen ze het zo goed mogelijk.

Er is verbetering

Volgens Spierenburg gaat het nu wel beter bij de loterijen dan een paar jaar geleden. Vroeger was de informatie zo goed als helemaal niet te vinden, nu lukt het toch als je er moeite voor doet. Toch blijft het de woordvoerder verbazen dat je bij websites van bijvoorbeeld de Postcode Loterij met één klik loten kunt kopen, maar voor het opzeggen van je loten je eerst vier kliks verder bent.