Robbie dos Santos (62) aangehouden in zaak-Wiels
Loterijkoning Robbie dos Santos (62) is aangehouden door de recherche. De arrestatie vond plaats op Sint-Maarten. Dos Santosw wordt er van verdacht dat hij opdracht heeft gegeven om de Curaçaose politicus Wiels te vermoorden. Zijn halfbroer George Jamaloodin zou de opdracht hebben uitgevoerd.
Moord op Helmin Wiels
Politicus Helmin Wiels werd op 5 mei 2013 vermoord. Hij kwam aan zijn einde op het strand van Marie Pampoen, dat ten zuidenoosten van Willemstad ligt. Wiels bemoeide zich destijds met de gokindustrie van Sint Maarten en Curaçao. De politicus had aangekondigd dat hij van plan was een einde te maken aan de SMS-loterijen van gokbaas Dos Santos.
Verdachten
Robbie dos Santos is al enige tijd verdachte in de geruchtmakende zaak-Wiels. Een halfjaar na de moord op de politicus, in 2014, werd hij samen met zijn halfbroer al eens aangehouden. De broers werden destijds vrijgelaten omdat de rechter-commissaris vond dat er niet genoeg bewijs was.
George Jamaloodin
George Jamaloodin is de voormalige minister van Financiën. Hij is al enige tijd actief in het criminele circuit. Vorig jaar augustus werd hij tot 28 jaar cel veroordeeld voor zijn rol bij de moord op Wiels. Hij zou crimineel Burney F. De opdracht hebben gegeven om Wiels dood te schieten. Vervolgens huurde F. een andere crimineel, Elvis K., in om een einde te maken aan het leven van de politicus. Zowel Burney F. als Elvis K. Zijn veroordeeld tot 26 jaar cel en levenslang. Ze zitten hun straf uit in Nederland.
Zaak Maximus
De moord op Wiels was dagenlang voorpaginanieuws. De recherche stortte zich vol overgave op ‘zaak Maximus’, zoals de moord werd genoemd. Diverse opdrachtgevers en geldschieters kwamen in beeld, waaronder Dos Santos. Volgens het Openbaar Ministerie handelde de ex-minister namelijk niet alleen en ontvang hij van diverse partijen geld om de moord uit te voeren.
Veroordeling
Direct na de moord ontkende Robbie Dos Santos middels een brief dat hij iets te maken had met de geruchtmakende moordzaak. Wel kreeg hij in de daaropvolgende periode problemen met justitie. De ex-politicus werd onder andere beschuldigd van valsheid in geschrifte, witwassen, onjuiste belastingaangiften en deelname aan een criminele organisatie. Dit leidde uiteindelijk tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van ruim 36 miljoen euro in 2016.