Nationale Staatsloterij

De Staatsloterij is niet alleen de grootste loterij van ons land, maar het is ook een loterij die al heel lang bestaat. De naam verwijst naar een staatsbedrijf, en hoewel de Staatsloterij dat lange tijd is geweest, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Sinds 1992 is de Staatsloterij namelijk een zelfstandig bedrijf. Het is een loterij met een hoge winkans, zelfs de hoogste van Nederland, en zestien trekkingen per jaar, waarbij je verschillende mogelijkheden hebt om mee te spelen. Daarbij zijn de prijzen die uitgekeerd worden altijd belastingvrij.

Wat zijn de prijzen van de Staatsloterij in 2023?

Ook in 2023 heeft de Staatsloterij weer de grootste prijzenpot van alle Nederlandse loterijen*. We zullen in 2023 maar liefst 450 miljoen euro aan netto geldprijzen uitkeren. 450 miljoen euro, dat is veel geld. Alle geldelijke beloningen die we weggeven zijn fiscaal aftrekbaar. Dus als je wint, wordt je geldprijs niet afgetrokken!

Staatslot koop je eenvoudig online. Kies je loterijtype, kies je definitieve cijfers, log in en betaal met iDeal of je portemonnee-saldo. Door je in te schrijven vergeet je nooit meer een trekking. Gewonnen prijzen worden automatisch bijgeschreven en kunnen op elk moment eenvoudig worden geannuleerd.

Staatsloterij heeft 12 trekkingen en 4 speciale trekkingen op de 10e van de maand, zoals de Koningsdagtrekking, de Droomsalaristrekking en de Oudejaarstrekking. Elke 10e van de maand maak je kans op de (Super) Jackpot. Wist je dat meer dan de helft van alle lotnummers winnende loten zijn? De vermelde prijzenpotbedragen zijn, net als de vermelde prijsnummers, schattingen op basis van verwachte verkopen van de 16 staatsloterijtrekkingen in 2023. Het gerealiseerde jackpotbedrag en het aantal bonussen is afhankelijk van de daadwerkelijke inzet.

30 jaar lang 10.000 euro per maand

staatsloterij-nederland

Welke cijfers winnen het meest bij Staatsloterij?

Welke nummers winnen het meest in staatsloterijen? Maakt het uiteindelijke nummer dat je kiest in Staatsloterij uit?
Welk eindcijfer levert het meeste geld op? De Nationale Loterij zei zelf dat sinds 2013 het meeste prijzengeld naar de uiteindelijke nummer vier is gegaan. Dit geldt voor zowel de oudejaarstrekking als de reguliere trekking.

Het einde van illegale loterijen

De geschiedenis van de Staatsloterij gaat helemaal terug tot het jaar 1726. Er waren in die tijd vele illegale loterijen en om hier een einde aan te maken besloot de staat om alle kleine loterijen te sluiten en hiervoor in de plaats de Generaliteitsloterij op te richten. Dit is de voorloper van wat we nu kennen als de Staatsloterij. In 1848 werd de naam van de Generaliteitsloterij veranderd in de Nederlandse Staatsloterij. In 1992 werd de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij, afgekort SENS, opgericht die sindsdien onder andere de Staatsloterij organiseert. In 2016 ging SENS samen met De Lotto verder onder de noemer Nederlandse Loterij.

Van Gogh en Napoleon
Het feit dat de Staatsloterij al zo’n lange geschiedenis kent, is niet alleen terug te zien in oude documenten, maar komt ook op andere manieren tot uiting. Zo heeft de Nederlandse schilder Vincent van Gogh ooit een schilderij gemaakt over de Staatsloterij. Hierop is te zien hoe de mensen samen drommen bij een lotenkantoor. Ook is het reglement van de loterij in 1813 goedgekeurd door Napoleon. Het papiertje met daarop zijn handtekening is nog altijd bewaard gebleven. Dit soort memorabilia benadrukken de bijzondere geschiedenis van de Staatsloterij.

Gelukkige Nederlanders
Het doel van de Staatsloterij is een gelukkig Nederland door zoveel mogelijk mensen prijzen te laten winnen. Daarnaast sponsort de Staatsloterij diverse projecten op sportief gebied, zoals bijvoorbeeld Sailwise en het Oranje Peloton. Tenslotte gaat vijftien procent van de totale inleg naar de Nederlandse Staat om bij te dragen aan de Nederlandse samenleving. De Staatsloterij werkt zonder winstoogmerk en ten minste zestig procent van de inleg van de verkochte loten gaat naar de prijzenpot. Dat is dan ook het hoogste percentage aan prijzengeld van alle Nederlandse loterijen.

Wat is jou droom?

Een heel lot of een vijfde deel

Om mee te doen aan de Staatsloterij moet je uiteraard een lot kopen. Hiervoor heb je verschillende opties. Voor €3 koop je 1/5 Staatslot, dit is inclusief de kans op de jackpot. Een 1/5 Staatslot betekent dat je geen heel lot koopt en dus ook geen kans maakt op de volledige prijs. Als je een prijs wint, dan krijg je 1/5 deel van de volledige prijs. Dat geldt ook voor de jackpot. Als je kans wil maken op de volledige prijs, dan moet je een heel Staatslot kopen. Dat kost €15, eveneens inclusief jackpot. Bij beide soorten loten kun je zelf het eindcijfer van het lot bepalen.

Een Straatje kopen
Naast het 1/5 of het hele Staatslot kun je ook nog kiezen voor een Straatje. Een Straatje, inclusief de kans op de jackpot, kost €30 en bestaat uit tien 1/5 Staatsloten met als eindcijfers nul tot en met negen. De eindcijfers zijn dan dus al bepaald en kun je niet meer zelf kiezen. Doordat je echter met alle eindcijfers mee speelt, is de kans groter dat je een prijs wint. Omdat de loten 1/5 van een heel lot zijn, maak je kans op 1/5 deel van de volledige prijs. Je betaalt voor de loten immers ook 1/5 van de prijs voor een heel Staatslot.

Straat of XL
Wil je met alle eindcijfers mee spelen maar kans maken op de volledige prijzen, dan kun je een Straat kopen. Dat kost €150, waarvoor je tien hele Staatsloten krijgt met als eindcijfers nul tot en met negen. Je hebt dan een grotere kans op het winnen van prijzen en kunt hoe dan ook rekenen op een prijs van minimaal €50. Naast de verschillende loten, kun je ook nog de optie XL aan je lot toevoegen. Dit is bij elk type lot mogelijk en kost voor elk heel lot €2,50 en voor elk 1/5 lot €0,50. Elke maand worden uit een extra trekking de XL-prijzen getrokken. Door met de XL optie te spelen maak je dus nog extra kans op prijzen.

Zestien trekkingen
De Staatsloterij organiseert elk jaar zestien trekkingen, namelijk één per maand en vier extra trekkingen. De maandelijkse trekkingen vinden altijd plaats op de tiende van de maand. De uitslagen daarvan worden om 22:00 uur gepubliceerd op de website van de Staatsloterij. De vier extra trekkingen vinden plaats op Koningsdag, op Oudejaarsavond en op 1 juli en 1 oktober. Op Oudejaarsavond wordt de uitslag pas rond de klok van twaalf uur bekend gemaakt. De prijzen van de loten voor de speciale trekkingen zijn gelijk aan de loten voor de maandelijkse trekkingen.

Verschillende manieren om mee te doen
De Staatsloterij kent verschillende manieren om mee te doen. Je kunt ervoor kiezen om gewoon één keer mee te spelen. Je koopt dan één of meerdere loten, bijvoorbeeld voor de eerstvolgende trekking of voor een speciale trekking. Zo zijn er bijvoorbeeld deelnemers die alleen mee spelen op Oudejaarsavond. Je kunt er ook voor kiezen om drie keer mee te spelen, dus bij drie opeenvolgende trekkingen. Wanneer je hiervoor kiest, worden de kosten automatisch van je rekening afgeschreven. Je hoeft niet op te zeggen, want na drie keer stopt dit vanzelf.

Automatisch spelen
Wil je doorlopend mee blijven spelen, dan kun je kiezen voor een abonnement. Je doet dan mee met alle zestien trekkingen in een jaar. De kosten voor de loten worden voor iedere trekking opnieuw afgeschreven. Dit gaat helemaal vanzelf, zodat je er geen omkijken meer naar hebt. Tenslotte kun je ook nog kiezen voor Groepsspelen. In dat geval koop je samen met een groep je loten. De groep kan bijvoorbeeld bestaan uit familieleden of vrienden. Door samen te spelen maak je meer kans op een prijs omdat je samen meer loten hebt. De gewonnen prijzen verdeel je dan zelf over de groep.

Het prijzenpakket

Bij de Staatsloterij zijn geldprijzen te winnen. Hoe hoog de prijs is die je wint, hangt af van het aantal cijfers en letters op jouw lot die overeenkomen met de getrokken letters en getallen. De laagste prijs die wordt uitgekeerd is €7,50. Om de jackpot te winnen moet je lotnummer precies hetzelfde zijn als de trekking, dus alle cijfers en letters moeten goed zijn. De jackpot bevat standaard ten minste €7,5 miljoen en kan oplopen tot meer dan €20 miljoen. Wanneer de jackpot niet valt, kan deze doorgroeien. Of de jackpot valt, wordt bepaald door het trekken van ballen. Er moet een oranje bal worden getrokken om de jackpot te laten vallen.

Veel kans om te winnen
Van alle Nederlandse loterijen is de kans om een prijs te winnen bij de Staatsloterij het hoogst. De winkans is namelijk ongeveer 1 op 2. Daarnaast is de kans dat je het geld terug wint dat je voor je loten hebt betaald ongeveer 12,2 procent. In 2013 keerde de Staatsloterij de hoogste prijs ooit uit, namelijk een bedrag van €38,4 miljoen. Alle bedragen die de Staatsloterij uitkeert, zijn bovendien vrij van kansspelbelasting. Dat betekent dat de prijs die je wint een netto bedrag is, waarover je zelf geen belasting meer hoeft te betalen.