Vragen en antwoorden

Onderstaand de meest voor komende vragen. Uit 10 loterij ervaring zowel offline als online hebben wij aardig wat kennis opgedaan van de mogelijkheden.

Mag iedereen meedoen aan een loterij?

Aan een loterij mag niet zomaar iedereen mee doen, hiervoor is een leeftijdsgrens ingesteld. Om mee te doen aan een loterij moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn.

Hoe gaat het in zijn werk

Zijn er verschillende loterijen?

Er zijn veel verschillende, goedgekeurde loterijen in ons land, maar die zijn uiteindelijk allemaal onderdeel van een aantal grote en bekende bedrijven, namelijk De Nationale Postcode Loterij, De Bank Giro Loterij, De Staatsloterij en de Lotto. Alle andere loterijen vallen hieronder, zo is de Toto bijvoorbeeld een loterij die onderdeel is van de Lotto.

Waar vind je de uitslag van een loterij?

Van veel loterijen kun je de uitslag online vinden, maar het kan ook zijn dat de winnende loten bekend worden gemaakt op televisie, bijvoorbeeld in een uitzending of op een teletekstpagina. Dit verschilt per loterij. Wanneer je je lot in een winkel hebt gekocht, kun je ook daar de uitslag van de loterij opvragen.

Zijn loterijen verslavend?

Hoewel gokken tot een verslaving kan leiden, worden nummerloterijen volgens wetenschappelijk onderzoek niet als verslavend beschouwd. Dit betekent dat de kans erg klein is dat het meedoen aan een loterij leidt tot het deelnemen aan meer risicovolle kansspelen. Risicovolle kansspelen zijn in ons land ook niet legaal.

Wat is de kans dat een jackpot valt?

Wat is de kans dat de Jackpot van een loterij nu echt valt? De Jackpot valt natuurlijk maar af en toe. Er zijn verschillende factoren waarvan dat afhankelijk is, en dat kan per loterij verschillen. Vaak wordt er gewerkt met een ballensysteem en wordt de kans bepaald door het aantal gewone ballen versus het aantal speciale ballen waaruit getrokken wordt. Ook hangt het er dan vanaf hoeveel ballen er getrokken worden. Doorgaans is de kans dat de Jackpot valt ongeveer 1 op 7.

Wanneer moet een kansspel een vergunning hebben?

Voor het organiseren van een kansspel is doorgaans een vergunning nodig. Er zijn echter uitzonderingen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het gaat om kleine kansspelen, zoals Bingo of het Rad van Avontuur. Dit zijn kansspelen waarvoor je officieel geen vergunning nodig hebt. Als je een klein kansspel organiseert, moet je dit wel tijdig, meestal minimaal veertien dagen van te voren, melden bij de gemeente.

Kan er sprake zijn van loterij oplichting?

Wanneer je mee doet aan een loterij, is het verstandig om te kiezen voor een landelijke loterij, die onder toezicht staat van de Kansspelautoriteit. Dit geldt voor alle grote loterijen zoals De Staatsloterij, De Bank Giro Loterij, De Lotto en De Nationale Postcode Loterij. Zij moeten aan de strenge regels van de Kansspelautoriteit voldoen en worden ook gecontroleerd op de naleving van die regels. Zo weet je zeker dat je bij deze loterijen niet opgelicht wordt en een eerlijke kans maakt om te winnen. Wanneer je mee doet aan een loterij en je vermoedt dat er sprake is van oplichting, dan is het mogelijk om dat te melden bij de Kansspelautoriteit.