De hoofdprijs van de Spaanse megaloterij El Gordo is gevallen na slechts een paar minuten. Op het winnende lotnummer 26590 zijn 170 hele loten verkocht. Ieder lot met dit nummer is nu 4 miljoen euro waard.

De bekendmaking van de gevallen prijzen wordt altijd ’s ochtends vroeg op de Spaanse televisie uitgezonden. Dit wordt gedaan omdat de uitzending vier uur lang duurt, vanwege de bijna 1800 verschillende prijzen die er bij de loterij te winnen zijn. Dit jaar was de jackpot al bekend na een paar minuten uitzenden. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, waar de jackpot pas viel na drie uur.

Miljoenen spelers

El Gordo, Spaans voor De Dikke, is een jaarlijks terugkerende loterij rond de kerstdagen in Spanje. De prijzenpot stond dit jaar op 2,5 miljard euro, waarmee de jackpot de grootste aller tijden is. Niet zo gek ook, omdat El Gordo ook de oudste loterij is. El Gordo wordt al sinds 1812 door de Spaanse overheid georganiseerd.

Om een heel lot te kopen moet je zo’n 200 euro neerleggen. De meeste Spanjaarden kiezen er daarom ook voor om een ‘decimo’ te kopen, oftewel een tiende lot. El Gordo is een traditie geworden. Veel Spaanse vrienden en familie kopen samen een lot en gaan met zijn allen naar de trekking op tv kijken.