De Nederlandse Lotto

De Nederlandse Lotto is een loterij waarin alles draait om het voorspellen van de juiste getallen. Hoe meer cijfers je goed hebt gekozen, hoe hoger je prijs. Lotto wordt wereldwijd in veel landen gespeeld en is een zeer populaire loterijvorm. Hoewel het spel overal in grote lijnen hetzelfde is, kunnen er in de uitvoering kleine verschillen zitten tussen verschillende landen. Zo kan het aantal cijfers waaruit je kan kiezen variëren, en wordt er bij de Lotto in het ene land een bonusgetal getrokken, terwijl een ander land bijvoorbeeld kiest voor een jackpot kleur. Ook is de omvang van de prijzenpot verschillend. Maar hoe gaat Lotto in Nederland nu in zijn werk?

ACTIE: Speel Lotto nu 1 maand gratis en ontvang 5 maanden lang een online 1/5e Staatslot cadeau!

de-lotto-ballen

Wat kies je bij de Lotto?

Bij de Nederlandse Lotto kies je zes getallen. Daarbij kun je kiezen uit de nummers 1 tot en met 45. Ook kies je de zogenaamde jackpotkleur. Dit is een extra bal die getrokken wordt, waarbij je moet voorspellen welke kleur die bal zal hebben. Je kunt een keuze maken uit zes kleuren. Afhankelijk van het aantal goede ballen en de kleur van de extra bal, maak je vervolgens kans op prijzen. Uiteraard is het ook mogelijk om mee te spelen met meer dan één cijfercombinatie. Je bepaalt zelf hoeveel voorspellingen je wil doen en of je mee speelt voor één of voor meer trekkingen.

Hoeveel prijscategorieën kent de Lotto?

Wanneer je gekozen cijfers geheel of gedeeltelijk overeenkomen met de getallen die getrokken worden, dan maak je kans op een geldprijs. Afhankelijk van het aantal goede ballen en de kleur van de jackpotbal, val je in één van de negen prijscategorieën. Als je zes getallen én de jackpotkleur goed hebt voorspeld, dan win je de jackpot. Heb je de kleur fout voorspeld, maar de getallen alle zes goed, dan val je in categorie 1, de hoofdprijs. In categorie 2 kom je met vijf goede nummers én de juiste jackpotkleur. De laagste prijscategorie is voor spelers met twee correct voorspelde getallen.

Prijzen Lotto

De hoogte van de jackpot varieert per trekking en is afhankelijk van of de jackpot in de voorgaande trekkingen wel of niet is gevallen. De jackpot is in ieder geval minimaal €7,5 miljoen en loopt iedere keer dat deze niet valt op met ongeveer €400.000. Win je de hoofdprijs, dan krijg je een bedrag van €1 miljoen en win je in de tweede categorie dan gaat het om een bedrag van €100.000. De prijzen in deze drie hoogste prijscategorieën moeten worden gedeeld wanneer er meerdere winnaars in dezelfde categorie zijn.

Vaste bedragen
De prijzen in de zes onderste prijscategorieën zijn vaste prijzen. Dat betekent dat je deze niet met andere winnaars in dezelfde prijscategorie hoeft te delen, zoals wel het geval is bij de jackpot en bij de eerste en de tweede prijs. De bedragen lopen na de tweede prijs dan ook snel af. De derde prijs is bijvoorbeeld nog €1.000 en de vierde prijs is €50. Daarna loopt het af naar €20, €7,50 en €5. Val je in de laagste prijscategorie dan win je speltegoed ter waarde van €2.

De hoogste prijs ooit
De prijzen in de Nederlandse Lotto variëren dus van speltegoed tot miljoenen euro’s wanneer je de jackpot wint. De hoogste prijs die deze loterij ooit uitkeerde was toen de jackpot viel in 2010. Er werd toen een recordbedrag van €36 miljoen uitgekeerd. Overigens zijn de prijzen brutobedragen, waarover je nog kansspelbelasting moet afdragen aan de Belastingdienst. De kansspelbelasting is vastgesteld op 29% van het gewonnen bruto bedrag en geldt alleen voor prijzen met een waarde die hoger is dan €449.

De prijs van een lot
Wanneer je met meerdere cijfercombinaties mee speelt, maak je vanzelfsprekend ook meer kans om in de prijzen te vallen. Uiteraard is je eigen inleg dan ook hoger. Om één voorspelling van zes cijfers plus een jackpotkleur te doen voor één trekking, betaal je €2. Deze lage inleg maakt het spel laagdrempelig om mee te spelen. Wanneer je vaker mee wilt spelen, dan kun je ook kiezen voor een voordeelbundel, je speelt dan bijvoorbeeld mee voor zeven trekkingen, maar je hoeft er maar zes te betalen. Daarnaast is het mogelijk een abonnement af te sluiten, zodat je nooit meer een trekking mist. Je bepaalt daarbij zelf met hoeveel loten je mee wil doen.

De trekking en de Lotto Super Zaterdag

De Nederlandse Lotto kent één trekking per week. Deze vindt plaats op zaterdag. Op SBS 6 is op zaterdagavond rond de klok van 23:00 uur de uitslag te zien. Eerder, vanaf een uur of 20:00, is deze al na te lezen op teletekst 555 van de NOS en op internet. De laatste zaterdag van de maand wordt altijd de Lotto Super Zaterdag genoemd. Er vinden dan twee trekkingen plaats op dezelfde dag. Je kunt zelf bepalen of je voor beide trekkingen mee speelt, of voor eén van de twee.

Wat is LottoXL?

Voor € 1 extra per lot kun je meedoen aan de Lotto XL-trekking. Dezelfde nummers als gewone trekking. Dit maakt je zaterdagavond nog spannender. U kunt niet alleen de geweldige jackpot van € 5.500.000 winnen, maar u maakt ook kans op enorme extra geldprijzen tot € 1.000.000.

Wat de kans om te winnen bij de Nederlandse lotto in 2023?

De winkans is afhankelijk van meerdere factoren, waarbij het uiteraard ook mee weegt of je meespeelt met één of met meerdere loten. De gemiddelde winkans, dat wil zeggen de kans dat je een prijs wint in één van de negen prijscategorieën, is ongeveer 1 op 5,7 per lot. Heb je meerdere loten, dan loopt de winkans op. Uiteraard is de kans op een prijs uit de onderste prijscategorieën aanzienlijk hoger dan de kans op bijvoorbeeld de jackpot of op de eerste of tweede prijs. Voor het winnen van de jackpot geldt bijvoorbeeld een winkans van 1 op 48.870.360, terwijl de kans op het winnen van €2 speltegoed 1 op 6,6 is.

Hoe kun je meedoen
Mee spelen in de Nederlandse Lotto is eenvoudig. Je kunt bij één van de Lotto verkooppunten een spelformulier kopen, maar het is ook mogelijk om online of via een app mee te spelen. Het voordeel hiervan is dat je ook automatisch bericht krijgt als je een prijs hebt gewonnen. Bovendien wordt het geld dan ook direct overgeschreven naar je rekening. Je hoeft dan zelf dus niet meer achter het innen van je prijs aan te gaan. Speel je niet online mee maar via een spelformulier uit de winkel, dan kun je in diezelfde winkel ook je prijzengeld ophalen.

Meespelen met het Cijferspel
Naast de gewone Lotto trekking, wordt er ook iedere week een aparte trekking gehouden voor het Cijferspel. Het Cijferspel is een manier om extra kans te maken op prijzen. Bij deelname aan de Lotto, kun je aangeven of je wel of niet mee doet met dit spel. Wil je mee spelen, dan betaal je voor elke trekking €1 per lot. Bij het Cijferspel worden net als bij de Lotto zes getallen getrokken. Het nummer op je lot wordt door de computer gekozen en je maakt al kans op een prijs als je alleen het laatste nummer goed hebt. De prijzen variëren en kunnen oplopen tot €200.000.

Over de organisatie achter de Lotto

De Nederlandse Lotto is op 1 april 2016 gefuseerd met de Nederlandse Staatsloterij en sindsdien gaan deze twee bedrijven samen verder onder de naam Nederlandse Loterij. Behalve de Lotto vallen onder deze organisatie dus meerdere kansspelen, zoals Eurojackpot, het Miljoenenspel en de Toto. De Lotto zelf is ooit begonnen door het houden van een Toto in 1957. Vervolgens trad in 1961 een nieuwe loterijwet in werking en werd de Stichting Nationale Sporttotalisator opgericht, die in 1974 met het spel Lotto begon.

Sportieve doelen
De Nederlandse Loterij doneert een deel van haar opbrengst aan goede doelen op het gebied van sport. Zo gaat bijvoorbeeld 37 procent hiervan naar het NOC*NSF, een organisatie die zich inzet voor de (top)sport in ons land, en naar de Stichting Aanwending Loterijgelden Nederland, die het geld vervolgens weer verdelen over tientallen goede doelen en sportbonden. Hieronder vallen bijvoorbeeld, naast vele andere, de Nierstichting, het Oranje Fonds, het Diabetes Fonds en de Hersenstichting. Op deze manier probeert de Nederlandse Loterij een bijdrage te leveren aan de samenleving.