De Nederlandse Lotto XL

Wat is de Lotto XL? Een van de redenen voor de populariteit van de Lotto is de enorme Jackpot. Het beginbedrag ligt op 2,5 miljoen euro en het bedrag gaat tijdens elke trekking omhoog. Je kunt dus miljoenen euro’s winnen met de juiste balletjes. Voor veel mensen vormt dit een reden om mee te doen. Je weet immers nooit of je dit keer gelukt hebt! Uiteindelijk heb je 6 correcte nummers nodig om jezelf voortaan miljonair te mogen noemen.

Wat is Lotto XL?

Lotto wil haar spelers graag zoveel mogelijk kans geven op winst. Zodoende organiseert het elke laatste zaterdag van de maand een extra trekking genaamd ‘Lotto XL’. Voor de prijs van deze extra trekking hoef je het echt niet te laten. Het kost slechts 1 euro extra per lot. Bovendien hoef je jouw speelnummers niet te veranderen. Tijdens de Lotto XL trekking speel je mee met de nummers die je ook gebruikt tijdens de normale trekking. Ook bij Lotto XL wordt een prijzenrang gebruikt. Deze is als volgt

In Nederland is Lotto XL een extra speloptie die wordt aangeboden door de Nederlandse lotto. Holland Lotto is een populaire loterij georganiseerd door de Nederlandse Loterij.

Lotto XL is extra trekking

Lotto XL is een extra trekking die plaatsvindt na de reguliere Lotto trekkingen. Om deel te nemen aan Lotto XL moet een speler een Lotto-lot kopen en ervoor kiezen om deel te nemen aan de XL-trekking. De kosten van deelname aan Lotto XL komen bovenop de reguliere Lotto-stortingen.

Lotto XL trekt willekeurig 6 getallen uit het bereik van 1 tot 45. Spelers kunnen prijzen winnen door de juiste cijfercombinatie te matchen. De prijsstructuur en winkansen bij Lotto XL zijn anders dan bij gewone Lotto.

Lotto XL biedt meestal hogere jackpots en winsten dan gewone lotto, vandaar de naam “XL”. Het is belangrijk op te merken dat Lotto XL een optionele add-on is, spelers kunnen ervoor kiezen om alleen deel te nemen aan de reguliere Lotto-trekkingen en niet aan de XL-optie.

Welke rang?Prijs
Eerste rang1 miljoen euro
Tweede rang25.000 euro
Derde rang1000
Vierde rang50 euro
Vijfde rang20 euro
Zesde rang10 euro
Zevende rang7,50 euro
Achtste rang5 euro
Negende rang2 euro

Wat zijn de winkansen van de Lotto?

Op de lange termijn is de gemiddelde winst bij een Lotto spel ongeveer 50 procent van de inzet. Dit heeft te maken met het feit dat de Lotto de helft van de inzet als prijs uitbetaald. Voor het winnen van de hoofdprijs wordt een formule gebruikt:De formule lijkt ingewikkelder dan het is.  Misschien maakt een berekening vanuit de Belgische Lotto, waar 45 balletjes worden gebruikt, het is duidelijker. Je moet 6 balletjes hebben om de Jackpot te winnen. Een berekening van de kans om dit te winnen leidt tot 1:8.145.060. Daaruit vloeit voort dat de kans dat je de eerste bal goed hebt 1/45 is. De kans op de tweede juiste bal is 1/44, de derde bal 1/43 en zo ga je telkens verder.  Uiteindelijk is aan de hand van de zes balletjes de volgende formule bedacht:

Hoe win je het Cijferspel?

Naast de Lotto XL kun je jouw geluk ook beproeven met het cijferspel. Bij deze speciale trekking worden er zes getallen getrokken. Dit lijkt op het standaard spel, met als enige verschil dat de volgorde van de getallen een belangrijke rol speelt. Zo win je een mooi bedrag van 200.000 euro met zes goede eindcijfers. Het bedrag ligt al een stuk lager met vijf goede eindcijfers, namelijk 5000 euro. Met 4 goede eindcijfers win je 450 euro en voor 3 goede eindcijfers slechts 50 euro. Bij 2 goede eindcijfers krijg je 5 euro bijgeschreven op je bankrekening, en 1 euro is voor jou bij 1 goed eindcijfer. Onthoud wel dat je voor elke prijs, of het nu Lotto XL is, het Cijferspel of standaard Lotto, belasting moet betalen. Bij een prijs hoger dan 454 euro moet je in Nederland 29 procent aan kansspelbelasting betalen.

De mooie prijzen van Lotto 4/5
Minstens zo leuk als Lotto XL en het Cijferspel is Lotto 4/5. Het spel bestaat al enige tijd, maar heeft een paar keer een andere naam gekregen. Zo heette het eerst ‘Lucky Ten’ en daarna de ‘Dagelijkse Lotto’. Het spel verdween enige jaren van het toneel, maar wordt inmiddels alweer 11 jaar georganiseerd.  De basis van het spel is hetzelfde gebleven. Elke deelnemer mag 4 of 5 getallen zelf invullen, met een maximum van 10. Vervolgens worden er tijdens de trekking 20 balletjes uit 80 getrokken. De inleg is met een minimum van 1,50 euro vrij laag. De prijs is een bepaald keer jouw inleg. Je kunt met een hoge inleg dus veel geld winnen. Wel is er een maximum inleg, namelijk 25 euro. Interessant genoeg heb je bij Lotto 4/5 een iets grotere kans om te winnen dan bij de standaard Lotto. Dit is zeker een reden om mee te doen! Daar staat wel tegenover dat je geen zeer hoge prijzen kunt winnen. De gemiddelde prijs ligt tussen de 30 en 800 euro, wat natuurlijk ook leuke bedragen zijn. Lotto 4/5 trekking vindt altijd plaats op zaterdag.

Hoe win je bij het Lotto 4/5 spel?
Lotto 4/5 bestaat al enige tijd, maar heeft een paar keer een andere naam gekregen. Zo heette het eerst ‘Lucky Ten’ en daarna de ‘Dagelijkse Lotto’. Het spel verdween enige jaren van het toneel, maar wordt inmiddels alweer 11 jaar georganiseerd.  De basis van het spel is hetzelfde gebleven. Elke deelnemer mag 4 of 5 getallen zelf invullen, met een maximum van 10. Vervolgens worden er tijdens de trekking 20 balletjes uit 80 getrokken. Wil je graag weten wat je kunt winnen met een bepaalde inleg? Onthoud dan het volgende schema:

Hoeveel balletjes goed?Winst
3 goed en 5 ingevuld20 keer de inleg
3 goed en 4 ingevuld50 keer in de inleg
4 goed en 5 ingevuld400 keer de inleg
4 goed en 4 ingevuld2000 keer in de inleg
5 goed en 5 ingevuld8000 keer de inleg