Toto sportweddenschappen

De Toto is een kansspel waarbij deelnemers de uitslag proberen te voorspellen van sportwedstrijden, zoals bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd. Er zijn diverse spelopties en een speler bepaalt zelf op welke manier hij meespeelt in de Toto. Zo kun je bijvoorbeeld de exacte uitslag voorspellen van een wedstrijd, maar je kunt er ook voor kiezen om te voorspellen of het thuis- of het uitspelende team de wedstrijd wint. Bij iedere wedstrijd wordt vooraf aangegeven welke resultaten voorspeld kunnen worden. Meespelen kost €1 per weddenschap en je mag de inleg verhogen tot maximaal €1.000. In 1 weddenschap mag je maximaal 9 voorspellingen doen.

Fans excited lifting hands and pumping fists at a football game.

De prijzen van de Toto

Bij de Toto kun je geldprijzen winnen. Hoe hoog het bedrag is dat je wint wanneer al je voorspellingen juist zijn, hangt af van de quoteringen voor de betreffende voorspelling. De quoteringen, ook wel winstfactoren genoemd, worden vermenigvuldigd met je inleg om de hoogte van je prijs te bepalen. De prijzen zijn niet vrij van kansspelbelasting. Dat betekent dat Lotto bv 29% belasting inhoudt over gewonnen bedragen die hoger zijn dan €449. Dit geldt ook wanneer je meerdere prijzen wint die bij elkaar opgeteld boven deze grens uitkomen. De kansspelbelasting wordt door Lotto bv afgedragen aan de overheid.

Meespelen met Toto

Toto kan via het Toto formulier in de winkel worden gespeeld, en in sommige winkels ook via Toto Easyplay. Daarnaast kan Toto worden gespeeld via de Toto app of online op tot.nl of de mobiele versie m.toto.nl. Wanneer er een S naast de wedstrijd staat, gaat het om een ‘Single betting’ wedstrijd. Dit is een wedstrijd die je zonder combinatie met een andere wedstrijd kunt voorspellen. Daarentegen wordt een ‘Double betting’ wedstrijd altijd voorspeld in combinatie met één of meer andere wedstrijden. Deze wedstrijden herken je aan de D die ernaast staat.

Spelopties Halftime of Fulltime

Toto biedt verschillende spelopties. Bij elke wedstrijd kun je door op de + button te klikken zien welke opties er mogelijk zijn. De optie Fulltime houdt in dat je voorspelt of het thuis- of het uitspelende team de wedstrijd wint, of dat het gelijkspel wordt, indien dat gezien de aard van de sport of het soort wedstrijd mogelijk is. De voorspelling wordt gedaan voor de uitslag voor de officiële speeltijd, inclusief blessuretijd, van de wedstrijd. Verlengingen vallen hier buiten. Bij de speloptie Halftime/Fulltime voorspel je niet alleen de uitkomst van de wedstrijd, maar ook wat het resultaat is halverwege de wedstrijd, bij rust. Dus een voorspelling kan bijvoorbeeld zijn dat bij rust het uitspelende team voor staat, maar dat de wedstrijd eindigt met gelijkspel.
Spelopties winnaar 1e of 2e helft

Je kunt ook met de optie Winnaar 1e helft of fulltime meespelen. Je voorspelt dan het resultaat van ofwel de eerste helft ofwel de hele wedstrijd. Met de optie Winnaar 1e helft of 2e helft voorspel je dat bijvoorbeeld het uitspelende team de 1e of de 2e helft wint, of allebei. Welk team in beide helften gaat scoren, kun je voorspellen met de speloptie Scoort thuis/uit in beide helften. Bij de speloptie Score voorspel je de exacte uitslag van de betreffende wedstrijd. Je kunt ook voorspellen of beide teams al dan niet zullen scoren tijdens de wedstrijd. Hiervoor speel je mee met de optie Goal/No Goal.

Spelopties dubbele kans of handicap
De optie Dubbele kans biedt de mogelijkheid om twee van de drie mogelijke uitslagen van een wedstrijd te voorspellen. Je kiest twee opties uit dus uit thuisspelend team wint, uitspelend team wint, of gelijkspel. Door gebruik te maken van de speloptie Handicap kun je een team een voorsprong geven die opgeteld wordt bij het wedstrijdresultaat. Als bijvoorbeeld een handicap van 2-0 wordt opgeteld bij een wedstrijd die eindigt in 0-1, dan wordt de uitslag van de handicapwedstrijd 2-1 en heeft het thuisspelende team gewonnen.

Spelopties doelpunten
De speloptie Eerste Doelpunt houdt in dat je voorspelt welk team of welke speler, afhankelijk van het soort sport of wedstrijd, het eerste punt zal scoren, of de eerste ronde zal maken. Ook het tijdvak waarin dit eerste doelpunt valt kun je voorspellen met de speloptie Tijdstip eerste doelpunt. Daarnaast kun je het aantal doelpunten dat in de wedstrijd wordt gemaakt voorspellen met de speloptie Aantal doelpunten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het aantal rondes of minuten. Behalve het eerste doelpunt kun je met de speloptie Laatste doelpunt ook voorspellen welk team het laatste punt scoort.

Spelopties aantal punten, even of oneven
De voorspelling of het aantal rondes, minuten, sets of punten meer of minder zullen zijn dan zoals vooraf is aangegeven, doe je met de optie Under/Over. Ook is het mogelijk te voorspellen of het totaal aantal doelpunten, rondes of sets een even of oneven aantal is. Dit doe je met de speloptie Oneven/Even. Bij de optie Draw no bet/Home no bet/Away no bet kun je slechts kiezen uit twee wedstrijdresultaten. Als je bijvoorbeeld Home no bet kiest, dan kun je niet kiezen voor de optie dat het thuisspelende team wint. Wint dit team, dan krijg je je inleg terug.

Spelopties winst na achterstand of zonder tegendoelpunt
Of een team na een start met een achterstand van 1-0 alsnog de wedstrijd gaat winnen, kun je voorspellen met de optie Winst na achterstand. Je kunt voorspellen of een team wint zonder een doelpunt van de tegenpartij te krijgen door de speloptie Thuis wint tegen 0/Uit wint tegen 0 te gebruiken. Tenslotte biedt de speloptie Tip de mogelijkheid diverse voorspellingen te maken, bijvoorbeeld wie er kampioen wordt in de Eredivisie.

De systeemweddenschap

Je kunt bij Tot een enkele voorspelling doen, maar je kunt ook meerdere voorspellingen combineren. Zo’n meervoudige weddenschap kan worden gedaan in een zogenaamde systeemweddenschap. Dit is niet hetzelfde als een gewone combinatie van weddenschappen. Doordat het systeem namelijk de gekozen wedstrijden combineert, is het niet noodzakelijk om alle wedstrijden goed te hebben om een prijs te kunnen winnen. Als slechts één van de combinaties die het systeem heeft gemaakt correct is voorspeld, dan kun je al een prijs winnen. Een systeemweddenschap kun je doen door op je spelformulier voor het kopje ‘systeem’ te kiezen.

Voorbeeld van een systeemweddenschap
Wat je wint hangt bij een systeemweddenschap van meerdere factoren af. Als je in het systeem bijvoorbeeld kiest voor het twee-systeem ‘Doubles’ en je doet vier voorspellingen, dan maakt het systeem alle mogelijke combinaties voor je, wat dan resulteert in zes weddenschappen. Voor iedere weddenschap leg je minimaal €1 in en je wint al als twee van je voorspellingen correct zijn.

De banker in het systeem
Als je kiest voor een systeemweddenschap, dan kun je daarin ook een ‘banker’ opnemen. De banker is een wedstrijd die voorkomt in elke combinatie die wordt gemaakt in je systeem. Als je je banker goed voorspelt, levert dat voordeel op, maar als je je banker fout hebt gekozen dan win je helemaal niets. De banker voeg je toe door de B aan te vinken op het spelformulier bij de wedstrijd die jij als banker wil gebruiken.

Wat is Toto-13?

De Toto kent ook het aparte spel Toto-13. Hierbij worden door Toto 13 wedstrijden geselecteerd en van iedere wedstrijd moet je voorspellen welk team er wint. Je kiest dus voor elke wedstrijd uit het thuisteam, het uitspelende team of een gelijkspel. Wanneer je alle 13 wedstrijden goed hebt voorspeld, dan win je de jackpot. Er zijn ook geldprijzen voor spelers die 11 of 12 wedstrijden correct hebben voorspeld. Het aantal deelnemers aan de Toto-13 bepaalt hoe hoog de geldprijzen uitvallen. De jackpot is minimaal €10.000 en loopt op als deze niet valt. Wanneer er meerdere winnaars zijn binnen dezelfde categorie, moet de prijs worden gedeeld.

Systeem en Toto-13
Net als bij de gewone Toto, is het ook bij Toto-13 mogelijk om in een systeem te spelen. Toto-13 systeem spelen houdt in dat je meerdere resultaten mag voorspellen voor wedstrijden waar je niet zo zeker van bent. Je doet bijvoorbeeld 2 of 3 voorspellingen per wedstrijd. Met 3 voorspellingen heb je de uitkomst dus altijd goed.