Superenalotto Italie

De SuperEnalotto is de Italiaanse variant van het bekende en wereldwijd zeer populaire loterijspel Lotto. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw kende Italië het spel Enalotto, dat in december 1997 werd vervangen door de SuperEnalotto. Eén van de aspecten die deze loterij zo geliefd maakt, is dat de jackpot geen maximum kent, zoals dat in andere landen soms wel het geval is. De jackpot moet dus niet bijvoorbeeld ieder kwartaal vallen, maar kan door blijven groeien zolang deze niet valt. Dat betekent dat hij erg hoog kan worden, met enige regelmaat komt hij bijvoorbeeld boven de €100 miljoen uit, waardoor het voor veel spelers in binnen- en buitenland extra interessant wordt om mee te doen.

Waar koop in loten voor de Italiaanse lotto?

De kosten voor een lot in 2023 bedraagt € 3,95

Meedoen Superenalotto in Nederland

Om mee te dingen naar die hoge jackpotten hoef je geen inwoner van Italië te zijn. Mee doen aan de SuperEnalotto kan namelijk ook via internet. Je kunt via diverse loterijsites een lot kopen om mee te spelen in deze loterij. Je bepaalt daarbij zelf hoeveel loten je koopt en voor hoeveel trekkingen je mee wilt spelen. De betaling verloopt online, bijvoorbeeld via iDeal, en het voordeel is dat gewonnen geldprijzen ook direct over worden gemaakt. Wanneer je online meespeelt krijg je bovendien automatisch bericht wanneer je een prijs hebt gewonnen.

Hoe gaat de SuperEnalotto in zijn werk?
Net als de Lotto in andere landen, gaat het er bij de SuperEnalotto om om zoveel mogelijk getallen goed te voorspellen. Je moet in totaal zes getallen kiezen en daarbij mag je een keus maken uit een getallenreeks van 1 tot en met 90. Daarnaast kun je nog een bonusgetal kiezen, het zogenaamde SuperStar getal. Deze bal wordt getrokken uit een andere machine dan de eerste zes ballen. Hiermee kun je je prijs verhogen wanneer je vijf ballen én de SuperStar bal goed hebt. Dit bonusgetal speelt alleen een rol wanneer je dus vijf getallen goed hebt. In de andere prijscategorieën doet de SuperStar bal niet mee.

Trekkingen Superenalotto 2023

De SuperEnalotto kent drie trekkingen in 2023 per week, die plaatsvinden op dinsdag, donderdag en zaterdag. Alle trekkingen worden live uitgezonden op de Italiaanse televisie. Uiteraard zijn de uitslagen ook na te lezen op internet. De loterijwebsite theLotter biedt daarnaast gratis apps aan, waarmee je eenvoudig op je telefoon de uitslagen kunt bekijken. Wanneer je online mee speelt met de SuperEnalotto krijg je bovendien automatisch bericht wanneer je een prijs hebt gewonnen. Sinds 2009 verlopen de trekkingen een stuk efficiënter dan voor die tijd, toen de zes getallen nog in zes verschillende steden werden getrokken. Inmiddels vindt de trekking in één keer en op dezelfde plek plaats.

Getallen kiezen bij Superenalotto

Wanneer je mee speelt in de SuperEnalotto, is het dus de bedoeling dat je zes getallen uitkiest. Iedereen heeft hier zo zijn eigen methoden voor, bijvoorbeeld door te kiezen voor je geluksgetal, je huisnummer of je geboortedatum. Je kunt ook de computer de getallen voor je laten bepalen. Je krijgt dan een combinatie van zes volstrekt willekeurige cijfers. Sommige spelers houden rekening met de koude en warme getallen van de loterij. Dit zijn de getallen die niet vaak of juist wel vaak zijn gevallen in de voorgaande periode. De warme getallen in de SuperEnalotto over het jaar 2014 waren 55, 1, 82, 90, 88 en 85. Nummers die minder vaak werden getrokken zijn 59, 60, 9, 30, 28, 50 en 18.

De prijzenpot Lotto Italie

De SuperEnalotto staat wereldwijd bekend om zijn hoge jackpotten. Dit komt voornamelijk door het feit dat de jackpot van de SuperEnalotto geen plafond kent. Bij veel andere loterijen mag de jackpot tot een maximaal bedrag vallen, waarna deze gegarandeerd moet vallen. Bij de SuperEnalotto is dat dus niet het geval. Zolang de jackpot niet valt, kan deze dus blijven groeien, met als gevolg dat hij tot grote hoogte kan stijgen. Zo viel in 2009 een jackpot van €147,8 miljoen en in 2010 viel de hoogste jackpot ooit in deze loterij. Het ging toen om een recordbedrag van €177,8 miljoen.

Zes prijscategorieën
Behalve de jackpot zijn er uiteraard ook andere prijzen te winnen. In totaal kent de SuperEnalotto zes prijscategorieën, waarvan de jackpot de hoogste is. Daarna volgen de tweede tot en met de zesde prijs. Om de jackpot te winnen moet je uiteraard alle zes getallen goed hebben. Heb je er eentje minder en dus vijf getallen juist voorspeld, dan win je de tweede of de derde prijs, afhankelijk van of je het SuperStar getal ook goed hebt gekozen. De zesde en tevens laagste prijs win je als je twee getallen correct hebt voorspeld.

Hoe wordt de jackpot uitgekeerd in de SuperEnalotto?

De SuperEnalotto-jackpot wordt toegekend op basis van een indeling in vijf prijscategorieën:

  • de eerste categorie, 6 punten, krijgt 20% van het jackpotbedrag
  • de tweede categorie, 5 punten + Jolly, krijgt 20% van het jackpotbedrag
  • de derde categorie, 5 punten, krijgt 15% van het jackpotbedrag
  • de vierde categorie, 4 punten, krijgt 15% van het jackpotbedrag
  • de vijfde categorie, 3 punten, krijgt 30% van het jackpotbedrag

Indien er in de trekking geen winnaar is in de eerste categorie, wordt het jackpotgeld toegevoegd aan de volgende trekking. Dit betekent dat na elke trekking zonder winnaar de jackpot blijft groeien, en aangezien er geen begrenzing is, is de jackpot in het verleden al erg hoog geweest. Als er geen winnaars zijn in de tweede categorie (5 punten + Jolly), wordt 50% van de jackpot van deze categorie toegevoegd aan het jackpotbedrag van de eerste categorie van de volgende trekking, en wordt de resterende 50% gebruikt als de basisprijs voor de volgende trekking waarin de prijs in de eerste categorie gewonnen wordt. Op deze manier start de jackpot van de eerste categorie niet vanaf nul.

Hoeveel kans maak je op een prijs?

De gemiddelde winkans in de SuperEnalotto is ongeveer 1 op 20. Uiteraard kun je je eigen winkans verhogen door met meerdere loten mee te spelen. Hoe meer verschillende cijfercombinaties je hebt, hoe meer kans dat er juiste getallen tussen zitten. Ook verschilt de winkans per prijscategorie, waarbij de kans op het winnen van de jackpot vanzelfsprekend het minst groot is. De kans om de jackpot te winnen is 1 op 622.614.630 en de winkans voor de tweede prijs is 1 op 103.769.105. De kans op een prijs in de laagste categorie is het hoogst, namelijk 1 op 22.

Hoe hoog is de inleg
Wat inleg betreft is de SuperEnalotto een laagdrempelige loterij. Je speelt namelijk al mee voor €1. Daarvoor mag je één keer zes getallen kiezen, waarmee je eveneens voor één trekking meespeelt. Het staat je uiteraard vrij om met meerdere cijfercombinaties mee te spelen, door het kopen van meerdere loten. Voor ieder lot betaal je dan €1 per trekking. Als je ook een SuperStar getal wil kiezen, dan betaal je €0,50 extra en komt het totaal dus op €1,50 per lot per trekking. Wanneer je meerdere loten koopt en/of meespeelt voor meerdere trekkingen, dan kun je soms korting krijgen op de totaalprijs.