EuroMillions Lotto

Het kansspel Euromillions is een Europese loterij die in negen landen wordt gespeeld. Euro millions is daarmee één van de grootste samenwerkingsverbanden tussen diverse loterijen in de meespelende landen. Zo wordt het spel in België bijvoorbeeld uitgevoerd door de Nationale Loterij. De missie van Euromillions is om de grootste loterij van Europa te worden. Groter dus als de Eurojackpot! Het spel heeft veel overeenkomsten met de loterij Eurojackpot, maar er zijn uiteraard ook verschillen. Deze zitten onder andere in de hoogte van de minimale en maximale jackpot en in de verdeling van het prijzengeld over verschillende prijscategorieën.

Kies uw cijfers voor de trekking van vrijdag a.s. >>>

euro-millions-ballen

Negen deelnemende landen voor EuroMillions

De Euromillions lotto is ontstaan in 2004. Het werd in eerste instantie door drie landen gespeeld, namelijk, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nog in hetzelfde jaar werd echter de loterij uitgebreid en werden Zwitserland, Luxemburg, Portugal, Ierland, Oostenrijk en België toegevoegd als meespelende landen. Inmiddels spelen dus negen landen mee met Euromillions. Hoewel Nederland niet in deze lijst voorkomt, is het wel mogelijk om vanuit Nederland mee te doen. Dat kan eenvoudig via internet, of door in een Belgische winkel een lot te kopen.

Grote hoofdprijzen bij Euro Millions

Omdat Euromillions een grote Europese loterij is met veel deelnemers, is het ook mogelijk om grote geldprijzen uit te delen. De jackpot kan bij Euromillions zelfs oplopen tot €190 miljoen en is in ieder geval altijd minimaal €17 miljoen. Hoe langer de jackpot niet valt, hoe hoger deze kan worden. Afhankelijk van hoeveel loten er per trekking verkocht zijn, groeit de jackpot telkens wanneer deze niet gevallen is met een wisselend bedrag. Meerdere keren per jaar ontstaat er op die manier een bedrag van meer dan €100 miljoen. Een aantal keer per jaar zijn er extra trekkingen, de zogeheten Speciale Miljonairstrekkingen, waarbij 80 tot 100 deelnemers per jaar elk een miljoen winnen.

Hoe doe je mee aan deze Euro Lotto?

Je kunt Euromillions eenmalig spelen door een lot van €2,50 te kopen, maar je kunt ook doorlopend via een abonnement spelen. Op die manier speel je iedere trekking automatisch mee. Om mee te doen moet je uit een reeks van vijftig getallen, vijf cijfers kiezen. Daarnaast moet je ook nog twee sterren kiezen. Hiervoor maak je een keus uit een reeks van 12. Welke getallen je kiest mag je helemaal zelf bepalen. Je kunt bijvoorbeeld je geluksgetal gebruiken of je geboortedag, maar je kunt ook voor willekeurige nummers gaan. Bovendien is het daarnaast mogelijk om door de computer een serie willekeurige getallen in te laten vullen.

Vaak getrokken nummers
Bij loterijen wordt doorgaans bijgehouden welke nummers er vaak dan wel minder vaak vallen. Dit worden warme versus koude getallen genoemd. Ook bij Euromillions worden deze getallen bijgehouden. Je kunt ze terug vinden op de website bij de statistische gegevens. Wat de warme en koude getallen zijn hangt af van de voorgaande periode. Zo is nummer twintig het vaakst gevallen, terwijl nummer drie bijvoorbeeld tot de koude nummers behoort. Deze statistieken kunnen gebruikt worden om je eigen nummerkeuze te bepalen. Je kunt dan ook in de statistieken kijken naar welke combinaties van nummers vaker voorkomen bij de trekking en welke sterren regelmatig worden getrokken.

Twee keer per week trekking

Als je je nummers hebt gekozen en de loten hebt betaald, dan ontvang je daarvan een bevestiging. Wanneer je online speelt is dat een bevestiging in de vorm van een email. De trekking van Euromillions vindt twee keer per week plaats, namelijk op de dinsdag en op de vrijdag om 23:00 uur. Dit gebeurt in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. Tot enkele uren voor de trekking is het nog mogelijk om een lot te kopen om mee te doen voor de trekking van die avond. Om kans te maken op een prijs moet je de nummers en sterren goed hebben voorspeld. De hoogte van de prijs hangt af van hoeveel nummers je goed hebt.

euromillions-trekkingmachine

Verdeling van het prijzengeld
Het prijzengeld wordt verdeeld in dertien categorieën, waarbij de eerste categorie de jackpot is. De combinatie van het aantal nummers dat overeenkomt met de getrokken nummers én het aantal sterren dat je goed hebt, bepaalt in welke categorie je terecht komt. Een deelnemer die bijvoorbeeld vier getallen en twee sterren goed heeft, valt in categorie vier, terwijl een deelnemer met vier goede nummers maar nul sterren in rang zeven terecht komt. Om de jackpot te kunnen winnen moet je alle vijf de nummers én de twee sterren goed hebben voorspeld.

Winkans per categorie
De kans om een prijs te winnen is per categorie verschillend. Ook hangt het af van het aantal loten dat er is verkocht in totaal en van het aantal loten waarmee je zelf mee speelt. De kans om een prijs te winnen in de Euromillions loterij ligt gemiddeld rond de 1 op 13. Dit is een gemiddelde per lot voor een prijs uit één van de dertien categorieën. De kans op een kleine prijs is daarbij een stuk hoger dan de kans op een flink geldbedrag. Zo is de kans dat je de jackpot wint ongeveer 1 op 116.531.800.

De uitslag nakijken
Na de trekking kun je de uitslag op verschillende manieren te weten komen. De trekking is op de Belgische televisiezender één te zien, op dinsdag en vrijdag rond 23:00 uur. Daarnaast is de uitslag te bekijken op de website van Euromillions of via de app van de Nationale Loterij van België. Het is ook mogelijk de Eurofoon te bellen voor de uitslag en als je in België bent kun je ook naar een verkooppunt gaan om naar de uitslag te vragen. Wanneer je via internet speelt, krijg je automatisch een emailnotificatie wanneer je iets hebt gewonnen.

Een jackpot van €190 miljoen
Dat Euromillions hoge prijzen uitkeert is één van de belangrijkste redenen om mee te doen. De hoogste jackpot die deze loterij ooit uitkeerde bestond uit een bedrag van €190 miljoen. Deze jackpot viel in 2012 in het Verenigd Koninkrijk. De hoogste jackpot die ooit viel in België was ruim €168 miljoen. Dit gebeurde in 2016 bij een speciale evenement trekking, een zogeheten Euromillions SuperDraw. Bij een SuperDraw is de jackpot minimaal €100 miljoen, maar deze kan oplopen wanneer hij niet valt.

loten-kopen-button