EuroMillions Loterij

Het kansspel Euromillions is een Europese loterij die in negen landen wordt gespeeld. Euromillions Nederland is daarmee één van de grootste samenwerkingsverbanden tussen diverse loterijen in de meespelende landen. Zo wordt het spel in België bijvoorbeeld uitgevoerd door de Nationale Loterij. De missie van Euromillions is om de grootste loterij van Europa te worden. Groter dus als de Eurojackpot! Dit is ze ook wel gelukt aangezien de jackpot op kan lopen tot 240 miljoen, een stuk hoger als de 120 miljoen van de Eurojackpot.

Nederland organiseert niet officieel de Euromillions, wel in Belgie. Wil je toch meespelen dan kun je een lot kopen online (via onderstaande button) of via een kiosk in Belgie.

Waar koop ik een Euromillions lot?

Vanuit Nederland worden de loten niet verkocht bij Primera of Bruma. Je kunt ze dan ook online lopen of in een krantenwinkel in Belgie. Via onderstaande link koop je online een lot voor de volgende Euromillions trekking in 2023.

De kosten zijn slechts € 5,50 per lot. De wekelijkse trekkingen vinden in 2023 plaats op dinsdag en vrijdag.

euro-millions-ballen

Negen deelnemende landen voor EuroMillions

De Euromillions lotto is ontstaan in 2004. Het werd in eerste instantie door drie landen gespeeld, namelijk, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nog in hetzelfde jaar werd echter de loterij uitgebreid en werden Zwitserland, Luxemburg, Portugal, Ierland, Oostenrijk en België toegevoegd als meespelende landen. Inmiddels spelen dus negen landen mee met Euromillions. Hoewel Nederland niet in deze lijst voorkomt, is het wel mogelijk om vanuit Nederland mee te doen. Dat kan eenvoudig via internet, of door in een Belgische winkel een lot te kopen.

Officieel Euromillions lot

euromillions lot

Grote hoofdprijzen bij Euro Millions

Omdat Euromillions een grote Europese loterij is met veel deelnemers, is het ook mogelijk om grote geldprijzen uit te delen. De jackpot kan bij Euromillions zelfs oplopen tot €240 miljoen en is in ieder geval altijd minimaal €17 miljoen. Hoe langer de jackpot niet valt, hoe hoger deze kan worden. Afhankelijk van hoeveel loten er per trekking verkocht zijn, groeit de jackpot telkens wanneer deze niet gevallen is met een wisselend bedrag. Meerdere keren per jaar ontstaat er op die manier een bedrag van meer dan €100 miljoen.

Wanneer zijn de Euromillions trekkingen?

Als je je nummers hebt gekozen en de loten hebt betaald, dan ontvang je daarvan een bevestiging. Wanneer je online speelt is dat een bevestiging in de vorm van een email. De trekking van Euromillions vindt twee keer per week plaats, namelijk op de dinsdag en op de vrijdag om 23:00 uur. Dit gebeurt in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. Tot enkele uren voor de trekking is het nog mogelijk om een lot te kopen om mee te doen voor de trekking van die avond. Om kans te maken op een prijs moet je de nummers en sterren goed hebben voorspeld. De hoogte van de prijs hangt af van hoeveel nummers je goed hebt.

euromillions-trekkingmachine

Prijzengeld en winkansen Euromillions

Het prijzengeld wordt verdeeld in dertien categorieën, waarbij de eerste categorie de jackpot is. De combinatie van het aantal nummers dat overeenkomt met de getrokken nummers én het aantal sterren dat je goed hebt, bepaalt in welke categorie je terecht komt. Een deelnemer die bijvoorbeeld vier getallen en twee sterren goed heeft, valt in categorie vier, terwijl een deelnemer met vier goede nummers maar nul sterren in rang zeven terecht komt. Om de jackpot te kunnen winnen moet je alle vijf de nummers én de twee sterren goed hebben voorspeld.

Winkans per categorie
De kans om een prijs te winnen is per categorie verschillend. Ook hangt het af van het aantal loten dat er is verkocht in totaal en van het aantal loten waarmee je zelf mee speelt. De kans om een prijs te winnen in de Euromillions loterij ligt gemiddeld rond de 1 op 13. Dit is een gemiddelde per lot voor een prijs uit één van de dertien categorieën. De kans op een kleine prijs is daarbij een stuk hoger dan de kans op een flink geldbedrag. Zo is de kans dat je de jackpot wint ongeveer 1 op 116.531.800.

De uitslag nakijken
Na de trekking kun je de uitslag op verschillende manieren te weten komen. De trekking is op de Belgische televisiezender één te zien, op dinsdag en vrijdag rond 23:00 uur. Daarnaast is de uitslag te bekijken op de website van Euromillions of via de app van de Nationale Loterij van België. Het is ook mogelijk de Eurofoon te bellen voor de uitslag en als je in België bent kun je ook naar een verkooppunt gaan om naar de uitslag te vragen. Wanneer je via internet speelt, krijg je automatisch een emailnotificatie wanneer je iets hebt gewonnen.