El Gordo loteria nacional Spanje

De Spaanse kerstloterij El Gordo is de loterij klapper op 22 december 2023 in Spanje. De Nationale Loterij van Spanje, de Lotería Nacional, organiseert ieder jaar op 22 december een speciale kersttrekking. Deze jaarlijkse kerstloterij wordt El Gordo genoemd, wat vrij vertaald ‘de vette’ betekent.

El Gordo loten nu al te koop

De El Gordo trekking is pas op 22 december maar als je nu al tickets koopt dan krijg je 30% korting. De jackpot is dit jaar ruim 2,6 miljard euro. Een record!

Via onderstaande link koop je een officieel lot voor de El Gordo loterij.

Kan ik buiten Spanje ook loten kopen voor El Gordo?

Je kunt om mee te spelen met El Gordo naar Spanje gaan om loten te kopen, maar je kunt deze loten ook online kopen via de website van Giantlotto, te bezoeken via bovenstaande link. De loterij is pas in december, maar je kunt al vanaf september loten kopen. Nu ook met ene flinke korting van 30%.

El Gordo is een waar spektakel waar de Spanjaarden ieder jaar weer naar uitkijken. Veel Spanjaarden doen dan ook mee aan deze speciale kerstloterij, wat het tot een bijzonder populair spel maakt. Wie niet alleen een lot wil kopen, kan dat ook samen met anderen doen, iets wat in kleinere dorpen of straatjes nog weleens gebeurt. De populariteit evenaart die van Kerstmis en de spanning loopt in de decembermaand dan ook jaarlijks hoog op. De verkoop van de loten begint echter al in de zomer, vanaf eind juli. Ook buiten Spanje is het mogelijk om mee te doen en steeds meer buitenlanders wagen dan ook een poging.

De prijzenpot bedraagt 2,6 biljoen euro. Een ticket kost rond de 120 euro.

Ontstaan Lotería de Navidad

Deze naam verwijst naar de hoge jackpot in deze loterij. El Gordo is een extra trekking, die georganiseerd wordt naast de wekelijkse loterij en die ook wel bekend staat onder andere namen, zoals Lotería de Navidad (Kerstloterij), Sorteo Extraordinario de Navidad (Bijzondere Kersttrekking) of het kortere Sorteo de Navidad (Kersttrekking). Wat deze trekking extra bijzonder maakt, zijn de weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso, de oudste school uit Madrid, die al zingend de getallen trekken en voorlezen.

Geschiedenis El Gordo

El Gordo werd door de Spaanse overheid voor het eerst georganiseerd in 1812. Weeskinderen uit Madrid zongen toen al de nummers voor en tot op de dag van vandaag is dat een vaste traditie, hoewel de trekking inmiddels via een geautomatiseerd systeem plaats vindt, in tegenstelling tot de op papier gedrukte nummers die tot 1913 werden gebruikt. Sinds die eerste trekking in 1812 heeft de loterij jaarlijks plaats gevonden. Pas in 1892 werd de naam Sorteo de Navidad, ofwel Kersttrekking, gebruikt en nog eens vijf jaar later werd deze naam ook gedrukt op de loten.

ticket-el-nino-loteria-nacional

Spaanse traditie

De El Gordo loterij is zo populair, dat je voor een heel lot al 200 euro neer mag tellen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een tiende lot te kopen voor 20 euro, waarin je als je nummer wint een tiende van het geldbedrag wint. Dit principe gebruiken we in Nederland ook bij de Oudejaarsloterij.

Het is traditie geworden om met het hele gezin of het hele dorp loten te kopen. Dit is ook te zien aan de verkooppunten die elkaar op blijven volgen naarmate 22 december 2023 eraan begint te komen. Omdat de winnaars vaak enorm bedragen winnen haalt El Gordo vaak het internationale nieuws.

El Gordo wordt georganiseerd door de Spaanse overheid, die hier ongeveer een miljard euro aan overhoudt. En dat terwijl 70 procent van het ingewonnen geld ook echt wordt uitgekeerd aan de winnaars. Ongeveer 75 procent van de Spaanse bevolking doet mee aan El Gordo en geeft hier gemiddeld 60 euro aan uit. In 2019 werd er voor 3,9 miljard euro aan loten verkocht, alleen al aan deze loterij.

Wanneer zijn de uitslagen bekend?

Op 22 december om 8:00 uur begint de trekking van El Gordo. Het publiek mag dan de zaal in, waarna om 8:30 uur de president en de notaris worden geïnstalleerd. De gehele dag staat in Spanje in het teken van de trekkingen van El Gordo. De trekkingen vinden via een geautomatiseerd systeem plaats, waarbij de ballen naar de, door de president verzegelde, tombola’s worden geleid. De weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso hebben vervolgens de taak om de ballen uit de buizen te halen en de nummers en prijzen zingend voor te dragen.

Twee tombola’s met ballen

De trekking bestaat uit twee ballen die uit twee verschillende buizen worden gehaald. Hiervoor zijn dan ook twee weeskinderen aanwezig. Het ene kind zingt vervolgens de getrokken nummers, waarna het andere kind het bedrag bekend mag maken, dat in de meeste gevallen 1.000 euro is. Wanneer er een bal getrokken wordt met een hoofdprijs, dan wordt dit naar de president gebracht en getoond aan het publiek. De trekkingen gaan de hele dag door en worden uitgezonden op de Spaanse televisiezender TVE evenals op de website van TVE, en op de nationale radio RNE. De winnaars worden opgezocht voor interviews.

200 ballen per serie

De kinderen die de ballen trekken en de nummers al zingend bekend maken, plaatsen deze ballen vervolgens op twee paaltjes. Wanneer de paaltjes vol zijn, worden de ballen in een kistje gedaan bij de notaris. Als vervolgens het kistje ook vol is, is er een serie verzegeld van 200 ballen. De twee kinderen hebben hun taak er dan op zitten en maken plaats voor twee nieuwe kinderen. De winnaars worden bekend gemaakt via lijsten met daarop de namen en woonplaatsen van de winnaars. Er is slechts één instantie die deze lijsten mag afdrukken en verspreiden, namelijk de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre. De lijsten verschijnen drie kwartier na de laatste trekking en ’s middags zijn dan de winnaars in heel Spanje bekend.

S.L Loterías Y Apuestas Del Estado

El Gordo wordt beheerd door S.L Loterías Y Apuestas Del Estado en wordt georganiseerd door de Spaanse overheid. Het is een extra trekking waarbij ten opzichte van de wekelijkse trekkingen van de Nationale Loterij de meeste prijzen verdeeld worden. El Gordo kent dan ook zeer hoge bedragen aan prijzengeld. De prijzen zijn bovendien vrij van kansspelbelasting. Zo’n 70% van de inleg is prijzengeld en ieder jaar wordt ongeveer één miljard euro gedoneerd aan goede doelen

Lotnummers en verdeling

Loten zijn in deze loterij onderverdeeld in series, waarbij een lotnummer in elke serie een keer terugkomt. In 2022 was de prijs voor een heel lot 200 euro. Een lot kan echter ook weer verder worden verdeeld in tien delen. Zo’n tiende deel wordt in het Spaans een décimo genoemd en kost dan ook een tiende van de prijs voor een heel lot, dus 20 euro. Een lot kan bij verkooppunten in winkels worden gekocht, maar ook online via de site van de Nationale Loterij of via lotto agents als giantlotto of thelotter. Wanneer een lot online wordt gekocht, is het ook mogelijk om zelf het eindcijfer of lotnummer te bepalen. Om buitenlanders de mogelijkheid te bieden om mee te spelen, is de website naast het Spaans, ook in het Engels te lezen.

De Vette en dunne loterij

Ook met Driekoningen, op 6 januari, vindt er een speciale trekking plaats, de zogenaamde El Niño, ofwel vrij vertaald ‘het kindje’, een naam die duidt op de prijzenpot die een stuk kleiner is dan die van El Gordo.