Vriendenloterij

De Vriendenloterij is een betrekkelijk jonge Nederlandse loterij. De oprichting was in 1989. Destijds was het nog een op zichzelf staande loterij. Tegenwoordig is het onderdeel van een holding. Deze heet de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen NV. Hierin zit de Vriendenloterij samen met twee andere loterijen, de Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Een deel van de opbrengst van de Vriendenloterij gaat naar goede doelen. Deze goede doelen zetten zich in voor welzijn en gezondheid. Het deel dat naar deze instanties gaat bedraagt ongeveer vijftig procent van de totale opbrengst die jaarlijks wordt binnengehaald met de Vriendenloterij.

Speel nu mee en ontvang gratis shoptegoed

Hoe heeft de Vriendenloterij zich ontwikkeld?

De Vriendenloterij is in 1989 opgericht. Destijds heette het de SponsorBingo Loterij. Hij werd opgericht door een stichting die de naam Humanitas droeg. Eind jaren negentig, 1998 om precies te zijn, werd de Vriendenloterij in een holding geplaatst met de Postcodeloterij. Later volgde ook de BankGiro loterij. De overeenkomst tussen de drie was het oog voor goede doelen. Daarom werd in 2004 besloten dat elke loterij zich op een specifiek gebied ging richten wat betreft goede doelen. Voor de Vriendenloterij is dat gebied welzijn, sport en gezondheid geworden. Sinds 2011 heet de loterij de Vriendenloterij.

De kleinste van de drie
De Vriendenloterij is wat betreft het aantal deelnemers de kleinste van de drie loterijen die in de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen NV zitten. Er spelen bij de trekkingen gemiddeld 450.000 mensen mee. Dit is een stuk kleiner dan de Postcodeloterij waar meer dan een miljoen mensen aan meedoen, maar ook kleiner dan de zeshonderdduizend van de BankGiro loterij. Het is echter wel zo dat de Vriendenloterij bijna dertig jaar jonger is dan de BankGiro loterij en dus een snelle inhaalslag heeft gemaakt ten opzichte van de oudere broer in de holding. Het aantal deelnemers stijgt nog altijd heel licht.

Goede doelen vriendenloterij

Wie met de Vriendenloterij meespeelt steunt automatisch een aantal goede doelen. Zo heeft de Vriendenloterij 49 vaste partners op het gebied van welzijn en gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fondsen als het Diabetesfonds, het Longfonds en de Nederlandse Hartstichting. Wie echter liever een andere goed doel steunt kan daar echter zeggenschap in hebben. In het totaal gaat het daardoor om duizenden goede doelen, stichtingen en verenigingen die steun krijgen van de Vriendenloterij. Vooral sportclubs hebben hier een groot aandeel in omdat veel mensen graag een lokaal doel uitkiezen. In het verleden steeg het aantal al tot boven de drieduizend clubs.

Zo kan je meespelen met de Vriendenloterij

Wie besluit om mee te spelen in de Vriendenloterij weet zijn lotnummer al. Dat is namelijk het nummer van je mobiele telefoon. Je kunt ook met een gedeelte van je nummer meespelen, bijvoorbeeld vijf, zes of zeven cijfers. Het lot kost €13,50. Daarbij zit vijftig cent inbegrepen voor de zogenaamde Jackpotbonus. Deze wordt bij twaalf van de veertien trekkingen per jaar getrokken. Je speelt hierin dus met één lot mee, je mobiele nummer, aangevuld met twee letters. Dit is anders dan bij andere loterijen, waar vaak meerdere loten mogelijk zijn. Wel kan je op één nummer aan verschillende spellen meedoen.

Ander nummer
Wanneer niet in het bezit bent van een 06-nummer van een mobiele telefoon, dan betekent dit niet dat je niet mee kunt doen. Via de Vriendenloterij kan je namelijk een fictief nummer krijgen. Dit is een nummer dat gelijk is aan een mobiel nummer, dus tien cijfers, aangevuld met twee letters. Ook deelnemers die met een fictief nummer spelen kunnen aan alle verschillende spellen meedoen, dus ook die van vijf, zes of zeven cijfers. Dit kan overigens ook voor mensen die liever niet met hun eigen mobiele nummer willen meespelen worden verzorgd. Ook zij krijgen dan een nummer dat niet in het echt bestaat.

De prijzenpot Vriendenloterij

De vriendenloterij heeft bij iedere trekking meer dan honderdduizend prijzen weg te geven. In een jaar komt dat neer op meer dan 1,6 miljoen prijzen. Dit kan variëren van een gratis lot tot een nieuwe auto. Het voornaamste blijft echter de geldprijzen. De grootste prijs is die van honderdduizend euro. De kleinste is die van €250,-. Daar tussen zitten ook prijzen van bijvoorbeeld duizend of tienduizend euro. Deze worden vaker per trekking uitgekeerd. Er worden bijvoorbeeld vijfentwintig winnaars van duizend euro getrokken bij iedere speelronde. Dit maakt het aandeel van de geldprijzen echter nog steeds het kleinste, meer kans is er op producten en diensten.

Andere prijzen winnen
Onder de vele andere prijzen die je kunt winnen bij de Vriendenloterij is eigenlijk voor elk wat wils. De prijs kan bijvoorbeeld een DVD naar keuze zijn. Dit kunnen films, documentaires of boxen met complete seizoenen van televisieseries zijn. Ook andere prijzen zoals een fiets of een auto behoren tot de mogelijkheden. De auto is echter de zogenaamde jackpotprijs. Deze kun je winnen als je meedoet met de Jackpotbonus. Jaarlijks worden er meer dan dertig auto’s aan winnende loten gekoppeld. Andere grote prijzen zijn dure reizen van enkele duizenden euro’s en led-tv’s die in de winkel voor hoge bedragen verkocht worden.

Veertien keer per jaar de trekking

De Vriendenloterij wordt tegenwoordig vaker getrokken dan vroeger. Het begon ooit met twaalf maandelijkse trekkingen. Die zijn er nog altijd. Iedere maand wordt op de negende een trekking gedaan. Later kwam daar een zogenaamde dertiende trekking bij. Sinds 2010 is daar ook een veertiende trekking bijgekomen. De dertiende en veertiende trekking vallen wel buiten de Jackpotbonus. De dertiende trekking is in juli, de veertiende in november. Beide vinden plaats voor de maandelijkse trekking op de negende. Na iedere trekking kun je door je mobiele nummer of fictieve nummer in te vullen op de website zien wat je gewonnen hebt. Als je gewonnen hebt natuurlijk.

Vriendenpunten en andere extra’s
Naast de veertien trekkingen zijn er vier keer per jaar een soort bonustrekkingen. Deze trekkingen zijn bedoeld om de winnaars van prijzen die betrekking hebben op vriendenpunten te bepalen. Vriendenpunten is een spaarsysteem dat aan deelname aan de Vriendenloterij gekoppeld is. Bij elke trekking levert elk lot dertig nieuwe vriendenpunten op. Elk punt is duizend euro waard. Dan moet wel de prijs op jouw lot vallen. Ieder kwartaal worden de extra prijzen getrokken. Je krijgt bovendien na ieder kwartaal dertig bonuspunten. De totale prijs kan wel oplopen tot meer dan vijfhonderdduizend euro.

Kans op een prijs Vrienden loterij

Omdat er ongeveer 450.000 deelnemers per trekking zijn en het aantal prijzen per trekking net iets meer dan 110.000 is, kan je zelf uitrekenen dat de kans op een prijs ongeveer 1 op 4 is. Dit geldt voor het totale prijzenpakket. Als je dus als deelnemer een gratis lot wint wordt dit al als een prijs gezien. De kans geldt voor alle spellen samen, dus ook de spellen die betrekking hebben op de delen van de lotnummers. Wel is het zo dat alle prijzen, behalve de jackpot, gegarandeerd getrokken worden bij iedere trekking. Er blijft dus niets hangen.

Voordelen
Mensen die meespelen bij de Vriendenloterij doen dat vooral vanuit het oogpunt dat ze lokale goede doelen kunnen steunen. Omdat het mogelijk is om zelf te bepalen waar de helft van de opbrengst die de loterij bij jou binnenhaalt naartoe gaat worden veel plaatselijke sportclubs gesteund door de Vriendenloterij. In voorgaande jaren waren dat meer dan drieduizend verenigingen. Zo kan iedereen dus de voetbalclub om de hoek, of de gymvereniging van de kleindochter een extra duwtje in de rug geven door mee te spelen.

Nadelen
Het grote verschil met andere loterijen is dat de Jackpot geen geldprijs is. Wie de jackpot pakt, wint een nieuwe auto. Dit is natuurlijk ook zeer aantrekkelijk, maar tegelijkertijd ook minder flexibel. Er is namelijk geen andere optie dan de auto. Bovendien is het overgrote deel van het prijzenpakket in de vorm van artikelen. De geldprijzen vormen maar een klein deel van het geheel. De kans dat je een prijs wint is ongeveer 25% maar de kans dat het een gebruiksartikel is, ligt dan weer boven de negentig procent. Dit is een reden waarom veel mensen toch liever in andere loterijen spelen.