Postcodekanjer op 1 januari

Om kans te maken op een deel van de PostcodeKanjer van 1 januari 2021, die maar liefst € 53,9 miljoen is, moet je meespelen met de Postcode Loterij. Om mee te doen, moet je een of meerdere loten kopen. Een lot kost € 13,25 per iedere trekking. Hierbij zit automatisch een StraatprijsVerdubbelaar inbegrepen, die je telefonisch kunt opzeggen als je die niet wilt. Iedere maand is er een trekking, en er zijn 2 extra trekkingen per jaar. In totaal zijn er dus 14 trekkingen per jaar. Je kunt op elk moment opzeggen.

Kans maken op de PostcodeKanjer van de Postcode Loterij

Extra geldprijzen

Als je ervoor kiest om mee te spelen met de Postcode Loterij voor de eindejaarstrekking van 2020 maak je ook nog eens kans op extra geldprijzen. Je ziet meteen of je een extra geldprijs van € 250,-, € 2.500,-, € 10.00,-, € 25.000,- of zelfs € 50.000,- gewonnen hebt. Deze prijzen kunnen tot 29 december 2020 15.00 uur vallen, en worden binnen 4 weken nadat je je lot betaald hebt, op je bankrekening overgemaakt. (De Postcode Loterij kan deze termijn echter niet 100% garanderen, en als je meer wint dan € 449,-, ben je wettelijk verplicht er kansspelbelasting over te betalen.)

Meespelen met de Postcode Loterij

Heb je geen extra geldprijs gewonnen? Niet getreurd, want je krijgt gegarandeerd € 15,-. Bovendien maak je nog altijd kans op de gewone prijzen uit de maandelijkse trekking, zoals de PostcodeStraatprijs. En je speelt natuurlijk ook nog mee voor een aandeel van de PostcodeKanjer van € 53,9 miljoen. Hoe meer loten je hebt, hoe groter je kans op prijzen, en hoe groter je aandeel in de PostcodeKanjer, als die op je postcode valt. Voor deze actie kun je echter maximaal 3 loten per rekeningnummer (IBAN) activeren. Nadien kun je maandelijks opzeggen.

Trekkingen

Iedere maand vindt er een trekking van de Postcode Loterij plaats, door een notaris in Amsterdam. Dit gebeurt op de laatste doordeweekse dag vóór de 8e van de volgende maand. In 2020 vinden de 2 extra trekkingen plaats op 7 juli 2020 en 29 december 2020. De trekking van december 2020 vindt plaats op 1 januari 2021. De maandelijkse uitslagen worden elke 8e van de volgende maand gepubliceerd (wijzigingen voorbehouden). De Postcode Loterij heeft een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit voor deze loterij onder kenmerk 10233 d.d. 23/12/2016.

De kanjertrekking van de Postcode Loterij is iets dat elk jaar terugkomt. Dit is dan ook een van die dingen die na de vakantie op het werk nog regelmatig even besproken worden. In eerste instantie lijkt het misschien heel oneerlijk dat deze enorme prijs maar onder twee deelnemers wordt verdeeld, maar eigenlijk valt dat wel mee. Simpelweg gezegd is het namelijk zo: hoe meer deelnemers in een straat, hoe meer kans op een prijs.

Sommige mensen vinden het concept van de Postcode Kanjer heel oneerlijk klinken. Stel je woont in een drukke straat waar onverhoopt de Kanjer valt, dan moet je je prijs toch delen met je buurman en nog veel meer bewoners van de straat.

Dit jaar waren twee huishoudens aan de Industrieweg in het Friese dorpje Eastermar de geluksvogels. Met zijn tweeën verdeelden zij maar liefst ongeveer 27 miljoen euro vanuit de Nationale postcode loterij. Was deze prijs dus op een veel drukkere straat gevallen, dan moest dit bedrag met veel meer buren worden gedeeld.

Gelukkig voor ons is dit helemaal niet zo oneerlijk als het lijkt. Het is namelijk zo dat hoe meer loten er meespelen in een straat, hoe groter de kans is dat de Kanjer op die straat valt. Woordvoerder Chantal Pesch laat namelijk weten dat “ieder lot afzonderlijk in de trekking” zit.

Kansberekening Postcode Kanjer

Met een beetje kansberekening kunnen we dit verduidelijken. Er wordt een lot getrokken, en aan dit specifieke lot zit dan dus een postcode gekoppeld. In Easternar deden er heel weinig loten mee, dus vanuit statistisch perspectief is het bijzonder dat de Kanjer precies daar is gevallen. Het wordt nog bekend gemaakt hoe groot deze kans precies is.

Van vorig jaar zijn de cijfers wel bekend. Toen viel de Kanjer in onze politieke hoofdstad en werd er bijna 25 miljoen euro over 32 gelukkigen verdeeld. De kans dat je vorig jaar iets won, was 1 op 244.143. Dit is niet te vergelijken met dit jaar, nu zal die kans veel kleiner zijn.

Bij bijvoorbeeld de straatprijs van de Postcode Loterij wordt er wel een postcode getrokken. Afhankelijk van met hoeveel loten de winnaars meespelen, krijgen de deelnemers dan een bedrag. Het totaalbedrag is dan dus iedere week anders.

Wie toch hoop houdt ooit een jackpot te winnen, kan ook meespelen in de Oudejaarsloterij. Deze kans was twee jaar geleden 0,00041 procent, ongeveer zeventien keer zo klein als de kans om vorig jaar iets te winnen met de Postcode Kanjer. Wel staat daar natuurlijk tegenover dat je niet met de buren hoeft te delen.