Tips om je winkans bij loterijen te vergroten

Een loterij is en blijft een kansspel. Je maakt kans om een prijs te winnen, zekerheid is er niet. Je moet geluk hebben. Je kunt een loterij niet winnen door kennis, inzicht of tactiek. Maar er zijn wel manieren om je kansen om te winnen een handje te helpen.

Zo vergroot je je winkans

Voor de Staatsloterij kun je een “straatje” loten kopen. Doordat je tien loten koopt met opeenvolgende eindcijfers win je gegarandeerd een bepaald bedrag op de eindcijfers. Als je een straatje hele loten te prijzig vindt kun je ook kiezen voor een straatje 1/5 loten. Uiteraard win je dan maar 1/5 van de prijs die op een lotnummer of eindcijfer valt. Bij de Postcode Loterij mag je naast je eigen postcode ook meedoen met een andere postcode. Als je meerdere loten hebt met een verschillende postcode maak je dus meer kans op een prijs. Daarnaast kun je de verdubbelaar inzeteten waardoor je hogere bedragen kunt winnen. Bij de BankGiro Loterij kun je extra speelkansen winnen waardoor je meespeelt met een extra lotnummer. Hierdoor maak je dus extra kans op een prijs. Bij Dayzers kun je meespelen met verschillende loten met een verschillende geluksdatum. Denk je dat jouw ene geluksdatum veel kans maakt op een prijs dan kun je ook met meer loten meespelen met diezelfde datum.

Wat keren de populairste Nederlandse loterijen uit in 2023?

De uitkeringspercentages van de zes populairste loterijen liggen rond de:

Staatsloterij 68,3%
Postcode Loterij 37,2%
Bankgiro Loterij 35%
Lotto 57,3%
VriendenLoterij 35%
Lucky Day 50%

Geluksnummers om meer kans te maken

Veel mensen zweren bij geluksnummers. Hun trouwdatum, de leeftijden van de kinderen, een eindcijfer dat “altijd” geluk brengt, er zijn veel mogelijkheden om voor jezelf een getal of combinatie van getallen te kiezen die voor je gevoel meer kans zouden moeten bieden op een prijs. Als je verhuist en je wilt bij de Postcode Loterij blijven meespelen met je oude postcode, of zowel met de oude als de nieuwe, dan kan dat. Hiermee vergroot je dus je winkans. Je kunt natuurlijk ook de voorgaande trekkingen van loterijen bekijken en daar allerlei wiskundige formules op los laten om zo te proberen een logisch verband te achterhalen. Online vind je bovendien getallen generatoren voor bij voorbeeld De Lotto, waarmee je jouw geluksgetallen kunt laten bepalen.

Is trendvolgen verstandig?
Er zijn mensen die met De Lotto meespelen met het rijtje cijfers dat in het Lotto log staat, namelijk 24-2-6-37-15-45. Statistisch gezien zijn dit niet de cijfers die vaak winnen. Dit zijn namelijk volgens de deskundigen de cijfers 2-7-9-13-28-33. Maar als je voor een vaak gekozen rijtje kiest is de kans misschien weliswaar ietsje groter dat je wint, maar je zult je prijs dan ook met meer mensen moeten delen. Dus trend volgen is niet altijd de beste optie. Als je graag een grote prijs wint en die voor jezelf wilt houden is het toch beter om cijfers te kiezen of een lotnummer te nemen waarop statistisch gezien minder vaak een prijs valt.

Speel niet altijd mee maar spaar
Je kunt er ook nog voor kiezen om niet iedere maand mee te spelen maar het geld per lot maandelijks of wekelijks opzij te leggen. Je kunt dan als de jackpot hoog is of er een groot prijzenpakket voor een bepaalde loterij is, meerdere loten kopen. Spaar bij voorbeeld voor een straatje Staatsloten of 1/5 staatsloten zodat je op basis van de eindcijfers altijd een prijs wint en daarnaast ook meer kans maakt op de grotere prijzen. Ook bij de Koningsdag Loterij of de Oudejaarsloterij van de Staatsloterij zijn grotere prijzen te winnen.

Bereken je winkans

Er zijn verschillende rekenmethodes die je op het internet kunt vinden om je winkans bij een loterij te berekenen. Die zijn gebaseerd op het gemiddeld aantal deelnemers en het aantal verkochte loten of het aantal balletjes in de Lottomachine, het aantal postcodes in Nederland, et cetera. Je kunt ook als je goed in wiskunde bent zelf een berekening maken van je winkans. Die kun je ook berekenen door de uitslagen van vorige trekkingen te bestuderen en daar een logica in te ontdekken. Bedenk daarbij dat als je niet met een loterij meedoet je winkans 0% is. Als je wel meedoet is de kans in theorie 50%, j wint wel of je wint niet…

Je kansen verdelen
Wil je je kansen vergroten om iets te winnen kun je natuurlijk mee doen met verschillende loterijen. Met bijna alle grote loterijen kun je meedoen door automatisch te spelen. Bij sommige loterijen zoals de Postcode Loterij of de VriendenLoterij kan dat alleen maar via een abonnement. Als je met meer loterijen meedoet en dit langer volhoudt wordt de kans automatisch groter dat je wat wint. Maar houd wel in de gaten dat er maandelijks geld voor de loterijen van je rekening wordt gehaald. Speel dus alleen in loterijen met geld dat je echt kunt missen. De kans dat je het kwijt bent zonder een prijs te winnen is immers altijd groter dan dat je iets wint. Probeer er niet te veel bij stil te staan dat je meedoet. Als je er steeds mee bezig bent dat je meespeelt en dat je dus kans maakt op een prijs is de teleurstelling vaak groter als je (weer) niets wint. Als je “vergeet” dat je meespeelt en je op andere dingen richt is de verrassing des te groter als je ineens wel een grote prijs wint.

Winkansen zijn klein, maar de kans op een ongeluk is nog kleiner
Je kunt op het internet berekeningen vinden van de winkans op de hoofdprijs of de jackpot in een grote loterij. Die kansen zijn vaak heel klein. Maar ook de kans dat je iets ernstigs overkomt is klein. De kans dat je een verkeersongeluk overkomt zou zo’n 800 keer groter zijn dan dat je de hoofdprijs in een loterij wint. De kans dat er een vliegtuig op je terecht komt zelfs twee keer zo groot als de kans dat je de jackpot wint. Maar ja…de kans dat je onder een vliegtuig terecht komt is wel bizar. Veel mensen kennen wel iemand die de jackpot heeft gewonnen, maar hoeveel mensen ken je die een vliegtuig op zich hebben gekregen? Een vergelijking die wellicht wat ver gaat, maar het zegt genoeg over je winkansen in de loterij.

3 gedachten over “Tips om je winkans bij loterijen te vergroten”

 1. ICS klantnummer 49561980019

  Rekeningnummer NL 75 ABNA 0844 9970 56
  TELEFOON NUMMER 020-6 600 123
  G.JANKIE
  FREDERIK VAN EEDENPLAATS 87
  2902 VB CAPELLA A/D YSSEL
  NEDERLAND

  Beantwoorden

Plaats een reactie