Nationale Lotto Belgie

De Belgische Lotto is een zeer bekend en populair kansspel, dat in vele landen wordt georganiseerd, en zo ook in België. Het spel wordt daar georganiseerd door de Nationale Loterij van België. Dit is een naamloze vennootschap die naast de Lotto ook een aantal andere kansspelen organiseert. De Lotto is een klassieke nummer loterij, waarbij je zes getallen moet voorspellen. Of je een prijs wint, hangt af van het aantal getallen dat overeenkomt met de genummerde ballen die getrokken worden. De Belgische Lotto is wat betreft omvang en prijzenpot goed te vergelijken met de Nederlandse variant.

Hoe wordt het geld verdeeld van de Belgische lotto. Bekijk de verdeling van de inkomsten over 2015 van de Nationale Lotto Belgium
Hoe wordt het geld verdeeld van de Belgische lotto. Bekijk de verdeling van de inkomsten over 2015 van de Nationale Lotto Belgium

De Belgische Nationale Loterij, ook wel bekend als de “Loterie Nationale” in het Frans, is de grootste organisator van loterijen in België. Het is een overheidsinstelling die in 1934 is opgericht en valt onder de jurisdictie van de federale overheid. De Nationale Loterij biedt verschillende soorten kansspelen aan, waaronder trekkingsspelen zoals Lotto en EuroMillions, krasloten zoals Win for Life, en ook online spelen.

De missie van de Nationale Loterij is niet alleen om mensen de kans te geven om te winnen, maar ook om bij te dragen aan de Belgische samenleving. Een deel van de opbrengsten gaat namelijk naar sociale, culturele en sportieve initiatieven. De lotto heeft een strenge regelgeving om verantwoord spelgedrag te bevorderen en om fraude en verslaving te bestrijden.

Het is belangrijk om op te merken dat deelname aan de spellen van de Nationale Loterij onderhevig is aan bepaalde regels en voorwaarden, en alleen toegankelijk is voor personen van 18 jaar en ouder en woonachtig zijn in Belgie.

Van Koloniale Loterij tot Nationale Loterij

De Lotto valt dus onder de Nationale Loterij van België. Deze organisatie is terug te voeren tot 1934, toen de Koloniale Loterij werd opgericht. België had toen een kolonie in Congo en het doel van de loterij was om daar geld voor te verwerven. In 1962 veranderde de naam van de Koloniale Loterij in de Nationale Loterij. Het duurde nog tot 1978 tot de eerste trekking van de Lotto plaatsvond. Het grote succes daarvan leidde tot het uitbreiden van het aanbod van de Nationale Loterij, met als laatste toevoeging de Euro Millions loterij, waar de Nationale Loterij sinds 2004 aan mee doet.

Hoe werkt de Belgische Lotto?

Bij de Belgische Lotto vindt twee keer per week een trekking plaats, waarbij willekeurige zes genummerde ballen getrokken worden. De ballen hebben de nummers 1 tot en met 45. Daarnaast wordt er een bonusgetal getrokken. Wanneer je mee wilt spelen in de Lotto, moet je voor de trekking plaatsvindt een voorspelling doen over de ballen die bij de trekking getrokken zullen worden. Hoe meer ballen je goed hebt gekozen, hoe meer kans je maakt op het winnen van een prijs. Alleen als je alle nummers juist hebt voorspeld, win je de jackpot. Als er meerdere spelers zijn die alle nummers goed hebben gekozen, dan wordt het bedrag van de jackpot onder deze spelers verdeeld.

Meespelen in de Lotto
Je kunt in de Lotto meespelen door het invullen van een Lotto formulier, dat je bij een Lotto-verkooppunt kunt krijgen. Ook kun je online, via de website of je mobiel, meedoen. Voor het kiezen van één spelcombinatie van zes cijfers voor één trekking, betaal je €1. Het is natuurlijk ook mogelijk om met verschillende combinaties mee te spelen of voor meerdere trekkingen. Je betaalt dan voor iedere extra combinatie ook €1 per trekking. Bij de Lotto mag je zelf je nummers kiezen maar je kunt ook gebruik maken van de Quick Pick. Bij deze optie laat je de computer een willekeurige cijfercombinatie voor je bepalen.

Koude en warme getallen Lotto Belgie

Sommige spelers kijken graag naar de zogenaamde koude en warme getallen, om zo hun winkans te verhogen. Koude getallen zijn getallen die in een bepaalde periode relatief weinig getrokken zijn, terwijl de warme getallen de nummers zijn die juist vaak zijn gevallen. Afhankelijk van je redenering kun je kiezen voor warme getallen, omdat die al vaker zijn gevallen, of juist voor koude getallen, omdat die al langere tijd niet zijn getrokken en de kans daardoor wellicht groter wordt dat ze nu wel vallen. Op de website van de Nationale Loterij zijn de statistieken van de meest recente periode terug te vinden.

Trekking op woensdag en zaterdag

De trekking van de Belgische Lotto vindt plaats twee keer per week en dit gebeurt standaard op de woensdag en de zaterdag. De trekkingen gebeuren ’s avonds, rond de klok van acht uur en worden uitgezonden op de Belgische televisiezender één. Ook kun je de uitslag nalezen op de website van de Lotto of navragen bij het verkooppunt waar je je lottoformulier hebt gekocht. Tot slot is er nog de Lottofoon, een speciale, betaalde, telefoonlijn die je kunt bellen om de uitslag te weten te komen.

De kans op de Jackpot in Belgie

Wanneer je zes juiste nummers hebt gekozen, dan win je de hoofdprijs. Om de jackpot te winnen moet je naast de zes juiste nummers, ook het bonusgetal goed hebben. De prijzen zijn verdeeld over verschillende categorieën, afhankelijk van het aantal juiste ballen en of je wel of niet de bonusbal goed hebt voorspeld. De kans om zes ballen goed te voorspellen is 1 op 8.145.060. De kans op minder ballen goed is natuurlijk hoger, maar de hoogte van de prijs neemt in dat geval wel af. De prijzen die de Belgische Lotto uitkeert zijn belastingvrij, dat betekent dat het bedrag dat je wint dus ook het bedrag is dat op je rekening wordt bijgeschreven.

Extra Lotto
Naast de twee standaard trekkingen iedere week, kent de Belgische Lotto ook een aantal speciale, extra trekkingen. Zo is er een Kerstlotto en een Nieuwjaarslotto, waarbij spelers extra kans maken om in de prijzen te vallen. In juni 2016 viel in de Belgische Lotto een jackpot van €1,6 miljoen. Het echtpaar dat de prijs won besloot het gehele bedrag te schenken aan een goed doel. Wanneer je een groot bedrag wint in de Belgische Lotto, het gaat dan in principe om prijzen vanaf €250.000, krijg je vanuit het hoofdkantoor van de Nationale Loterij de zogenaamde winnaarsbegeleiding aangeboden. Dit team beantwoord niet alleen alle vragen, maar kan bijvoorbeeld ook helpen met het opstellen van een financieel plan.

Lotto Surprise

De Lotto Surprise is een speciale spelvariant binnen de Belgische Lotto. Hiermee kun je bij een trekking niet alleen een geldprijs winnen, maar maak je daarnaast ook kans op andere prijzen, zoals bijvoorbeeld een vakantie of een nieuwe fiets. Bij deelname aan de Lotto kan je op je formulier of online aangeven of je mee wil spelen voor de Lotto Surprise. Hoe vaak je mee kan spelen met Lotto Surprise hangt daarbij af van je inleg. Een inleg van €1 betekent dat je één keer mee kan doen met Lotto Surprise. Zo maak je naast geldprijzen dus ook nog eens kans op leuke extraatjes.