Postcodeloterij krijgt waarschuwing voor foutieve reclame

De Kansspelautoriteit Ksa beschouwt het gebruik van de Postcodeloterij in advertenties als een overtreding van de regelgeving. De persoon in kwestie verscheen van oktober 2021 tot maart 2022 in tv- en online commercials voor NPL’s “Deal or No Deal”-loterijspel.

Rolmodellen

Bepaalde bedrijven moeten bij het gebruik van een rolmodel rekening houden met de leeftijdscategorie en kwetsbaarheid van hun doelgroep. Dit komt omdat jonge volwassenen en kinderen een hoger risico lopen om gokverslaving te ontwikkelen. Als het bereik van een model onder deze groepen groot is, kan het model niet worden gebruikt in advertenties.

De Ksa bewees dat het rolmodel in kwestie een grote invloed heeft op jongeren door vast te stellen dat ze schoolkinderen zijn. De NPL had ze dus niet als advertentiemodel moeten gebruiken zonder eerst onderzoek te doen.

Prima in plaats van waarschuwing, in sommige gevallen
De Ksa had boetes kunnen uitdelen aan de NPL voor hun overtredingen, maar koos er in plaats daarvan voor om waarschuwingen te geven. De Ksa heeft namelijk onderkend dat er tijdens het examenproces is gediscussieerd over veranderende regelgeving. De regelgeving van 30 juni 2022 gaf aanvullende informatie over de termen ‘rolmodel’ en andere gerelateerde termen.

Plaats een reactie