Rode Kruis krijgt 4 miljoen van Postcode Loterij voor corona hulpverlening

De Postcode Loterij heeft een bijzondere schenking van € 4 miljoen gedaan aan het Rode Kruis. Het geld is bedoeld als ondersteuning bij de hulpverlening in de tweede coronagolf. Dat hebben beide organisaties eind september 2020 bekend gemaakt. Door deze extra gift kan noodhulp sneller op de plaats van bestemming komen. Ook wordt een deel van het geld door het Rode Kruis gebruikt om zich beter voor te bereiden op de manieren waarop de noodhulporganisatie zich kan inzetten.

Ondersteuning in schrijnende situaties

In de eerste maanden van 2020 werd duidelijk hoe snel het mis kan gaan als het coronavirus om zich heen grijpt. Binnen de kortste keren waren de ziekenhuizen overbelast en kon een groot deel van de reguliere zorg niet worden geleverd. Het Rode Kruis kan in deze bijzondere situaties hulp bieden om de ergste nood een beetje te verzachten. Het is dus niet zo vreemd dat de Postcode Loterij heeft besloten om de vrij besteedbare bijdrage, die de organisatie elk jaar mag schenken, aan het Rode Kruis beschikbaar te stellen.

Hulp in Nederland en het Caribisch gebied

De gift van 4 miljoen euro zal worden ingezet om de zorg in Nederland waar mogelijk steun te bieden, om voedselhulp aan te bieden en om mensen die in een isolement komen psychosociale hulp te bieden. Er wordt ook hele praktische hulp geboden, bijvoorbeeld door coronapatiënten te vervoeren naar zorginstellingen of naar teststraten. In het Caribisch gebied wordt ook veel hulp geboden. Corona veroorzaakt daar een grote voedselschaarste. Het Rode Kruis probeert met voedselpakketten, ondersteuning van de hygiëne en praktische ondersteuning door het zorgen voor onderdak en onderwijs, enige verlichting te bieden in dit gebied.

’Uitzonderlijk gebaar’

Bij de Postcode Loterij is men zich terdege bewust van de moeilijke periode waar veel Nederlanders op dit moment doorheen gaan. Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen, zegt dat deze extra schenking van harte naar het Rode Kruis is gegaan, omdat daarmee noodsituaties kunnen worden verlicht. Bij het Rode Kruis is het geld meer dan welkom. De algemeen directeur van het Rode Kruis, Marieke van Schaik, verwacht daarmee duizenden mensen, die zelf niet in hun levensbehoefte kunnen voorzien, te kunnen helpen. Ook de ondersteuning van de GGD’s en de zorginstellingen blijft hard nodig. Van Schaik noemt de schenking een ‘uitzonderlijk gebaar, waar veel mensen mee worden geholpen’.

Plaats een reactie