Waar vind je de beste odds, bij loterijen of bij sportwedden?

Wanneer je bij het gokken echt gaat kijken naar de werking van de spellen en de kans op winst, dan kom je al snel terecht bij de odds. Dit staat voor de kans op een succesvolle inzet en verschilt per spel dat je kunt spelen in het casino of op gokwebsites. De tafelspellen hebben de beste odds, waarbij blackjack vooral interessant is voor de speler die het tegen het huis op wil nemen. Kijken we naar twee andere spellen, namelijk loterijen en sportwedden, dan is het lastig te bepalen waar je de beste odds vindt. Wat kun je het beste gaan spelen wanneer je op jacht bent naar de grote winsten?

Een lastige kwestie wanneer je perspectief buiten beschouwing laat

Je zou heel kort door de bocht kunnen stellen dat sportwedden véél betere odds heeft, mede omdat het winnen van een loterij zoals de Super Lotto Plus in California een odd heeft van 1 op 42 miljoen. Bij sportwedden ligt de odd veel hoger: er is niemand die inzet op een 1 op 42.000.000 odd immers. Maar zo werkt de vergelijking niet. Sterker nog, deze kwestie is zo complex dat een eenduidig antwoord helemaal niet mogelijk is.

Daarom is het beter om te kijken naar de kans dat je in ieder geval minstens je inzet terugwint bij een van de spellen en daarmee dus praktisch gezien altijd winst maakt. In dat geval wint sportwedden het in alle gevallen. De odds voor op zijn minst je inzet terugverdienen zijn namelijk hoger, al zitten ook hier weer haken en ogen aan. We laten er een aantal langskomen zodat je weet waar je rekening mee moet houden.

Welke loterij speel je?

De odds per loterij verschillen sterk. Het is niet zo interessant om te kijken naar de odds voor het winnen van de hoofdprijs, want die zijn altijd bijzonder laag. Speel je bij een loterij waarbij je verschillende kleinere prijzen kunt winnen, waarbij het merendeel in ieder geval minstens je inzet dekt, dan zijn de odds al veel interessanter dan bij loterijen waarbij het eigenlijk alleen gaat om de grotere prijzen. Grappig genoeg zijn de laatste loterijen de varianten waar de meeste mensen bij meespelen. We maken simpelweg liever een zeer kleine kans op een zeer grote prijs dan dat we winst willen maken op onze inzet.

Hoe speel je sportweddenschappen?

Wie stelt dat een sportweddenschap altijd een 50/50 inzet is, heeft het helaas verkeerd. Er zijn te veel factoren die hierbij een rol spelen namelijk. Zo zijn sterkere teams in het voordeel, is er een thuisvoordeel en heb je daarnaast ook te maken met de weersomstandigheden. Al deze factoren zijn meegenomen in de odds per wedstrijd, omdat de bookmakers ook kijken naar de verwachtingen en daar de uitbetalingen op aanpassen. Zelfs de beste bookmakers maken echter fouten bij het maken van inschattingen en het opstellen van de odds, waardoor er voordeel voor de speler kan ontstaan.

Speel je gewoon op je favoriete team zonder te kijken naar al deze factoren, dan is de eigenlijk odd waarmee je speelt lager dan wanneer je wel tijd steekt in het uitpluizen van de omstandigheden en zoekt naar de beste odd om in te zetten. Concreet betekent dit dat je bij sportweddenschappen zelf een grote rol speelt bij de uiteindelijke uitkomst, wat je bij loterijen nooit terug zal vinden.

Draait het echter allemaal om de odds?

De vraag is echter hoe belangrijk de kans op winst is wanneer je deze weddenschappen afsluit. Je zou immers beter blackjack gaan spelen wanneer het je echt te doen was om de odds. Sportweddenschappen en loterijen zijn perfecte manieren om passief te gokken. Je plaatst een paar euro op een wedstrijd en doet automatisch mee aan de loterijen op wekelijkse basis en daar haal je wat extra spanning uit. Sta je voor de keuze, dan zijn de persoonlijk voorkeuren doorslaggevend. Bij sportwedden heb je betere odds en meer invloed op het spelverloop, maar bij loterijen maak je een (zeer kleine) kans om direct multimiljonair te worden voor een inzet van een paar euro. Kies vooral wat jou het meest aanspreekt, dan weet je zeker dat de ervaring het beste zal zijn!

Plaats een reactie